Chans till 100 nya arbetstillfällen

Det har varit tuffa år för norra kommundelen. Men nu kan det vända då företaget Eco-oil planerar att bygga en anläggning för tillverkning av syntetiskt bränsle i Gamlebytrakten.

Nytt liv? Det har varit dystert i Gamleby sedan Akzo Nobel (bilden) lade ner sin produktion. Nu kan byn få nya arbetstillfällen.

Nytt liv? Det har varit dystert i Gamleby sedan Akzo Nobel (bilden) lade ner sin produktion. Nu kan byn få nya arbetstillfällen.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2018-03-23 15:43

2013 kom beskedet att färgfabriken Akzo Nobel skulle läggas ner i Gamleby och flytta produktionen till Malmö och utomlands. Mindre än två år senare var nedläggningen ett faktum och hundratals anställda förlorade sina jobb.

Nu kan alltså nya arbetstillfällen skapas på orten. Om allt går enligt planerna kan företaget Eco-oil inom kort bygga en fullskalig, kommersiell visningsanläggning för tillverkning av hundraprocentigt ren syntetisk bensin, diesel och i framtiden kanske även flygbränsle.

Exakt var anläggningen kommer att placeras vill inte Tommy Svensson, som är agent för företaget i södra Sverige, svara på. Men han bekräftar att förhandlingar och insamlande av tillstånd pågår. Och att det är Gamleby med omnejd som är målet.

– Det skulle i så fall bli en grön fjäder i hatten för Gamleby, och för hela Västerviks kommun, säger han.

Om allt går enligt planerna kan produktionen vara igång inom ett år.

– Det skulle i så fall ge cirka 100 arbetstillfällen både inom produktionen, i laboratoriet och på kontoret, säger Tommy Svensson.

Hur långt har ni kommit i förhandlingarna?

– Ganska långt. Men jag vill inte säga mer om vilka lokaler vi förhandlar om i nuläget.

Hur stora ytor produktionen kräver hänger på hur mycket man vill producera.

– Anläggningen byggs i 20-fotscontainrar som sedan byggs ihop och kan byggas på efterhand som produktionen utökas.

Kunderna uppges vara oljebolag, stora företag, åkerier men också privatpersoner. Anläggningen, som enligt Tommy Svensson blir den första kommersiella i sitt slag i världen, lär dra till sig internationellt intresse från exempelvis Kina, USA och Indien. Även EU-länder, framför allt Tyskalnd, har visat stort intresse.

För att tillverka bränslet behövs vatten och socker som tillverkats ur jordbruksavfall, skogsrester eller rötat avfall.

– Vi jobbar med cirkulär ekologi och vill använda oss av odling på nära håll så tillverkningen kan komma även lokala bönder och anläggningar till nytta, säger Tommy Svensson.

Det är forskare inom Bio4Energy vid Umeå universitet som tillsammans med företaget Eco-oil lanserar denna nya teknik. I den pilotanläggning som tillverkats för att testa tekniken kan 250 liter grön bensin, diesel eller flygplansbränsle tillverkas varje dygn. Hur mycket som kommer att kunna tillverkas vid den fabrik som planeras i Gamleby kan inte Tommy Svensson ge besked om i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!