Därför blev boendet så lyckat

Bra dialog mellan alla inblandade och hjälp från flerspråkiga personer bidrog till att evakueringsboendet i Gamleby blev ett så lyckat projekt.

Delaktig. Mia Jonsson, sjuksköterska, är en av dem som lyfts fram som delaktig i att det gick så bra.

Delaktig. Mia Jonsson, sjuksköterska, är en av dem som lyfts fram som delaktig i att det gick så bra.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2016-06-04 08:15

De asylsökande flyttade från boendet i mitten på april och lokalerna kommer inte att användas som boende igen. Men de fyllde en viktig funktion när efterfrågan på platser blev så stor i slutet på förra året.

– Det kom snabbt för alla med flyktingströmmen. Kommunerna fick i uppdrag att förbereda evakueringsboenden och valde Åbyskolan på grund av läget och att det var tillgängligt direkt, säger Andrea Brändström på räddningstjänsten.

Hon och Joakim Jansson hade ansvar för att det skulle fungera och höll kontakt med alla inblandade.

– Det fungerade väldigt bra från början till slut. Vi har fått mycket bra feedback från både länsstyrelsen och Migrationsverket för hur vi byggde upp och drev evakueringsboendet.

Ett välkomnande samhälle och en engagerad personal bidrog till att det blev så bra på gamla Åbyskolan.

– Det är en stor fördel att ha tvåspråkig personal, män och kvinnor, som kunde arabiska, persiska och dari. Det underlättade mycket och var en fördel för de boende.

En person som Brändström särskilt vill lyfta fram för att det blev så lyckat i Gamleby är sjuksköterskan Mia Jonsson på Gamleby hälsocentral.

Mia Jonsson är, sedan ett år tillbaka, kontaktperson på boendena för asylsökande och flyktingar i Gamleby och Överum. Hon berättar att räddningstjänsten i Västervik vid uppbyggnaden av evakueringsboendet i Gamleby drog lärdomar av vad som funkat och inte i andra kommuner.

– Räddningstjänsten tyckte att det var viktigt med en bra kontakt med vården.

I det sammanhanget vill hon betona hur viktig mödravården var.

Då det är svårt att boka tid i sjukvården om man inte kan språket, gjorde Mia Jonsson så att hon två gånger i veckan, en timme åt gången, hade öppen asylmottagning. Det fungerade bra, inte minst tack vare hjälp från språkstöden. Eftersom det var svårt att få tag på auktoriserade tolkar, fick språkstöden tolka vid besöken på hälsocentralen.

– De fyllde en jätteviktig funktion. Utan dem hade mitt jobb blivit jättesvårt.

En bra organisation och samverkan över yrkesgränser bidrog, enligt Mia Jonsson, till att det blev så bra i Gamleby.

Torgny Kindh var platschef för evakueringsboendet i Gamleby, som användes från och med december förra året och fram till mitten på april i år. Boendet hade 100 platser. Från början var det inte meningen att de asylsökande skulle bo där särskilt länge, men så blev det för många av dem.

För dem som jobbade innebar det att de lärde känna familjerna på ett sätt som de inte skulle ha gjort annars, men Torgny Kindh vet också att en del av de boende var otåliga och ville vidare.

En sak som han själv tycker är viktig, när det gäller den här typen av boenden, är att de som jobbar där verkligen tycker att det är roligt.

För egen del tycker han att det var både givande, intressant och lärorikt. Även om de boende hade olika religioner, blev det inga motsättningar på grund av det.

Torgny Kindh vill också lyfta fram språkstödens viktiga roll. Genom att direkt ta tag i spirande konflikter, och prata med de berörda, kunde man undvika att det blev något större av det.

Han beskriver relationen med de boende som god. Genom att behandla dem med respekt, fick personalen respekt tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om