De köpte gård – och skaffade får

När familjen Norberg köpte gård i Rummelsrum valde de får. “De är mer lätthanterliga än nötkreatur. Och det är viktigt när jag är ensam hemma.” säger Emma som har huvudansvaret för djuren.

Familj. Magnus och Emma Norberg med sonen Gideon 2 år.

Familj. Magnus och Emma Norberg med sonen Gideon 2 år.

Foto: Kristina Westring

Gamleby2017-04-15 19:40

Rummelsrum ligger naturskönt i en dal vid sjön Rummen i närheten av Gamleby. På den grusade gårdsplanen möts besökaren av glada skall från en berner sennen och en border collie. Från inhägnaden bakom ladugården hörs ett och annat bräkande.

– Vi hade letat gård i flera år och 2014, när Svenska kyrkan skulle sälja denna slog vi till direkt. Det här var vad vi var ute efter, säger Emma och Magnus Norberg.

Gården är på cirka 40 hektar varav 30 är åker- och betesmark. Till det arrenderar de mark av grannar vilket ger en brukbar yta på 100 hektar. Boningshus och stallar har de renoverat. Ladugården, som tidigare var anpassad för nötkreatur, är omgjord till får- och häststall.

– Vi har delat upp ansvaret. Jag har hand om djuren och Magnus sköter växtodling och skog. Det handlar om intresse helt enkelt, men vi hjälper varandra så klart, säger Emma.

Flera olika delar är under utveckling i verksamheten: produktion och försäljning av hö och ensilage, inackordering av hästar och köttlammsproduktion.

– Målet är att en person ska kunna livnära sig på gården, säger Emma, som arbetar som upphandlingsadministratör på Västerviks kommun. Magnus driver företag inom mark- och anläggning.

Det var 2015 som de första tackorna kom till gården. I dagsläget är de 37 stycken och hittills i år har det fötts 37 lamm. Emma är uppväxt på en mjölkgård och kände att hon ville satsa på får som är lite lättare att hantera än nötdjur.

– Det är 15 tackor kvar som ska lamma, så vi hoppas på 50 lamm i år.

Tackorna är en korsning av raserna texel/suffolk/oxford down. Det är köttraser som ursprungligen kommer från Holland och England. De känns igen på vita kroppar, långa svansar och svarta ben. Emma tycker att de lamm som kom från oxford downbaggen “Hasse” blev lugna, stora och påminner lite om hundar. I år har även dorperbaggen “Herr Nilsson” fått vara med.

– Dorper är världskänd för sitt marmorerade och välsmakande kött.

Gården är ekologisk och kravansluten. Emma funderar på att i framtiden slakta lokalt för att kunna erbjuda köttlådor direkt till slutkund.

– Men eftersom vi är nya i branschen så tar vi en sak i sänder, säger Emma.

Förutom fåren finns två islandshästar, en shetlandsponny, de två hundarna och höns på gården. Emma flikar in på slutet av intervjun att hon syr barnkläder på beställning också. Sonen Gideon, 2 år, bär Emmas kollektion.

– Det är bra att ha något att göra när det inte är väder att jobba ute, säger hon.

Fåråret på Rummelsrum

Bagge och tackor släpps ihop i oktober

Lamning i mars-april

När lammen är drygt tre månader skiljs de från tackorna. Det för att tackorna ska få återhämta sig.

Lammen föds upp på bete och kompletterande färdigfoder.

När lammen väger cirka 45 till 60 kilo är det dags för slakt.

I dagsläget anlitas ett slakteri i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om