Eva Grenfeldt, studie- och yrkesvägledare på Gamleby folkhögskola, har fått frågor om detta efter ett inslag i Sveriges Radio, där en man uttryckte stark stress över att det är så kort tid kvar att ta ifatt de poäng han saknar för att få slutbetyg från gymnasiet.
Senast den 1 januari 2017 ska man ha klarat av detta, om man gick i gymnasiet under den tid då betygsskalan IG, G, VG och MVG användes.
Hinner man inte det, får man försöka få en examen enligt det nya betygsystemet, men riskerar då att få läsa om allting.
Om man läser på komvux, alltså.
Men det finns en annan möjlighet, som Eva Grenfeldt vill lyfta fram: att läsa in gymnasiet på folkhögskola. Den möjligheten finns på alla folkhögskolor.
– Man ska veta att det finns hopp och möjligheter efter den 1 januari. Folkhögskolorna har en egen modell, som också ger behörighet till högre studier. Man får ett behörighetsintyg, som kan användas när man söker eftergymnasiala utbildningar eller när man söker ett jobb som det krävs för.
Om man väljer att försöka bli behörig till högre studier via en folkhögskola, får man tillgodoräkna sig tidigare studier på gymnasium och/eller komvux.
Har man slutat skolan efter nian, men jobbat minst nio månader på heltid, motsvarar det ett års studier på gymnasiet.
Det går även att skaffa sig särskild behörighet, som krävs till vissa högskoleutbildningar, genom studier på folkhögskola.