Det singlar stora blöta snöflingor när VT kör in mot hamnområdet i Gamleby. En stor röd träbyggnad står nära strandlinjen. En gång i tiden var här full båtbyggaraktivitet och segelbåtarna som lämnade varvet rönte stor uppmärksamhet. Över tid förändrades förutsättningarna för båttillverkning och sedan 1970 har här varit annan verksamhet.
– När Tore Holms varv kom ut på marknaden blev vi genast intresserade trots att det skulle krävas mycket renovering, säger Pia Jurell.
Paret Pia och Björn Jurell kommer närmast från Stockholm. Björn har en bakgrund inom reklambranschen med inriktning mot mässor. På senare år har han drivit charterverksamhet med en 70 fots skonare, ett fartyg med två eller fler master. Han har även varit delaktig i renoverandet av fullriggaren HMS af Chapman som fungerar som vandrarhem i Stockholm. Pia är civilekonom och har haft ledande positioner i bygg- och möbelbranschen. Båda två är hängivna seglare som besökt Västervik många gånger. När de kom till Gamleby förra året blev de förälskade i den pittoreska byn.
– Vi är i grund och botten entreprenörer och vi ser en möjlighet i Gamlebys varvsområde. Men inte för att exploatera, utan att ta hand om och bevara den marina historien som finns här, säger Björn Jurell.
Fastigheten som de köpt består av tre huskroppar varav en inhyser veterinärstationen. I den byggnad som tidigare varit bilhall, och på senare år loppis, planerar de en butik samt båtförvaring.
– Vi har i många år haft tankar kring konceptet med att återanvända båttillbehör och marina artefakter. Vi tycker att läget här i Gamleby är som gjort för det, säger Pia.
Den stora rödmålade träbyggnaden som hela första hälften av 1900-talet användes för båttillverkning är ännu inte helt utrymd av den forne ägaren. Men till årsskiftet ska allt lösöre vara borta.
– Det första vi ska göra för att dra igång bevarandet av Tore Holms varv är att renovera tak, fasad, fönster och portar. Det är för att i första hand säkra byggnaden. Vi har sökt bidrag från länsstyrelsen till detta, säger Pia.
Själva upprustningen av träbyggnaden är inget som de tror kommer hända i en hast. Paret skyndar långsamt.
– Vi har ett starkt intresse för varvsmiljö och vi vill gärna göra en insats för kulturen. Vi har varit i kontakt med Sjöhistoriska museet i Stockholm eftersom vi även funderar på ett litet Tore Holmmuseum, säger de.
Båtbyggaren Tore Holm satte Gamleby på kartan genom att tillverka segelbåtar av världsklass. Det var 1920 som han ritade sin första egna skärgårdskryssare och flera efter det skulle följa. I seglarvärlden är Tore Holm ett begrepp eftersom hans segelbåtar i trä vann stora framgångar i olika tävlingssammanhang.