Det ska du tänka på vid sök av EU-stöd

Stefan Johansson på Hushållningssällskapet vet vad som är viktigt att tänka på, när man söker EU-stöd. Här ger han några tips.

Ger råd. Stefan Johansson är rådgivare på Hushållningssällskapets kontor i Gamleby.

Ger råd. Stefan Johansson är rådgivare på Hushållningssällskapets kontor i Gamleby.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2017-01-18 15:30

På tisdagskvällen anordnade Hushållningssällskapet en EU-kväll på Gamlebygymnasiet, med fokus på EU-stöden från 2017 och framåt. Det kom cirka 70 personer. Inbjuden talare var bland andra Harald Svensson, stabschef på Jordbruksverket.

Från Hushållningssällskapets kontor i Gamleby deltog Stefan Johansson, rådgivare i EU-frågor och växtodling.

VT fick en pratstund med honom innan temakvällen. Då berättade han att det kommer en ny programperiod 2020, men som vi tidigare skrivit om, har det varit en hel del förändringar även under innevarande period.

Förra året ändrades reglerna för kompensationsstöd, något som drabbade bland annat lantbrukare i Hjorted i form av kraftigt minskade ersättningar.

– Bönderna är inte nöjda. Tidigare var det mer efter förutsättningarna att bedriva jordbruket. Nu ska det gå efter temperaturen. Även om det inte påverkar så mycket för Sverige, kan det slå hårt för enskilda lantbrukare. Men vi kan inte gå tillbaka till det gamla, för det kommer inte EU att gå med på.

Såvitt Stefan Johansson vet, blir det inga förändringar av kompstödet i år, i så fall 2018.

När det gäller EU-stöden för 2017 är det inte beslutat än vad som ska gälla, trots att bönderna kan börja ansöka från och med den 22 februari.

Men Stefan Johansson tror inte att det blir några större förändringar.

Ett par viktiga datum att hålla i minnet är att ansökan ska vara inlämnad senast den 4 maj, men sedan är det möjligt att gå in och göra ändringar i den fram till den 15 juni.

Vid temakvällen i Gamleby visade Stefan Johansson också hur man som lantbrukare själv kan se om stöden har betalats ut. Det har nämligen varit lite si och så med dessa utbetalningar. Fortfarande är det flera stöd från 2015 som inte har betalats ut än, något som han är kritisk till.

– Det är inte riktigt okej, tycker jag.

När bönderna ska ansöka och rapportera olika saker, måste de vara noga med att passa tiderna, men åt andra hållet har det släpat efter.

– Det är sådant som retar lantbrukarna, säger Stefan Johansson.

En bestämmelse, som han vill lyfta fram, är att alla förändringar som gäller nötkreatur ska rapporteras in till Centrala djurdatabasen, CDB, inom sju dagar, när det gäller födslar, slakt, dödsfall, inköp och försäljningar.

– Annars kan man missa stöd, då djuret inte räknas med som underlag för nötkreaturstödet. Det räknas inte heller med som underlag för kompensationsstödet, där det krävs en viss djurtäthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om