För några veckor sedan slog en anställd larm om att situationen var ohållbar på ett boende för ensamkommande i Gamleby. ”Psykiskt har jag aldrig mått så här dåligt. De kallar oss horor och fittor. Det är helt makalöst”, sa den anställde till VT. Kommunen uppgav då att man arbetar med problemet ”till 100 procent” och att man bland annat satt in säkerhetsvakter som en förebyggande åtgärd.
Men enligt nya uppgifter till VT är problemen fortfarande stora på ett av boendena. Främst handlar om några få personer, som gång på gång utsätter personalen för hotfulla situationer. ”De bestämmer över de andra killarna. Det här är jätteproblematiskt för hela boendet. Vi har sagt rakt ut till ledningen att vi klarar inte det här, men vi får inget gehör”, säger en källa till VT, som vill vara anonym.
Boendet bemannas av vakter dygnet runt.
Till polisen har totalt sex anmälningar om hot, misshandel och skadegörelser på tre boenden i Gamleby kommit in under september och oktober.
– Många gånger händer det när man inte har fått sin vilja igenom, man kanske inte har fått en ny mobiltelefon eller inte fått gå ut. När man inte får det så slår man sönder något, säger Ulf Gollungberg, polis i Västervik.
Vivi-Ann Blomqvist, enhetschef inom individ- och familjeomsorgen, bekräftar att flera incidenter inträffat den senaste tiden. Men att personalen inte skulle få gehör när de slagit larm om missförhållanden ställer hon sig frågande till, då man nyligen haft ett stort informationsmöte om situationen, och om vad som görs.
Hon berättar att kommunen just nu tittar på olika lösningar för att komma åt de problem som förekommit på HVB-hemmen. Dels utreds enskilda barn, dels utreds hela HVB-verksamheten för ensamkommande.
– Vi blundar inte för detta. Våra föreståndare har en dialog med räddningstjänsten och Joakim Jansson (säkerhetschef, reds. anm) varje vecka. Vi lyssnar på barnen och tittar på barnens behov, och vi agerar utifrån de händelser som sker.
Inom utredningen av HVB-verksamheten finns ett förslag om att inrätta särskilda behandlingsteam för de ungdomar som behöver särskilt stöd.
– Det här är ungdomarnas hem, inga behandlingshem. Vården de får är i form av att personalen är ställföreträdande föräldrar. Ungdomarna har även god man som bevakar den unges juridiska rätt och att de får rätt vård och omsorg. Men en del ungdomar är i behov av mer individuellt anpassad behandling, och då ska de ges möjlighet till det.