Fyra blivande civilingenjörer – Olov Eriksson, Erik Nilsson, Moa Wikén och Nicole Österberg – har som en del av sin utbildning tittat på olika möjligheter att komma förbi vandringshindret vid Rödja kvarn utanför Gamleby.
De har tagit fram sex alternativ: utrivning, teknisk fiskväg över muren, teknisk fiskväg runt muren, kort omlöp, långt omlöp samt omlöp med kulvert.
Studenterna skriver i sin slutsats att om man struntar i kulturmiljön, är utrivning det billigaste alternativet. Det beräknas kosta från 0,2 till 0,8 miljoner kronor.
Ska man å andra sidan bevara muren, som flera inblandade har förordat, anser studenterna att långt omlöp och omlöp med kulvert är de bästa alternativen. Det förstnämnda, som är 330 meter långt, beräknas kosta uppemot 1,3 miljoner kronor. Omlöp med kulvert uppemot 0,8 miljoner.
Oskar Ahlsén från Gamleby sportfiskeklubb tror dock inte på det långa alternativet, för om det är lite vatten i ån, kommer man att behöva leda allt vatten i fiskens väg, och då blir det torrt i ån vid sidan av.
I stället tycker han att man ska göra en kortare väg förbi åt fisken, på andra sidan, mot grusvägen till. Öringen klarar av att ta sig upp, även om det är ganska brant. Dessutom blir det billigare.
Dennis Wiström, projektledare på Västerviks kommun, konstaterar att det finns olika alternativ. Hittills har inget hänt i projektet, mer än att den här utredningen har tagits fram.
– Nu fokuserar vi på Skramstad och Källsåker, säger han.
När det gäller våtmarken vid Skramstad, har det visat sig att bärigheten är sämre än väntat. Om maskinerna ska kunna gräva där, utan att sjunka ner, måste det nog byggas en väg av stockmattor först. Sedan hoppas Dennis på ordentlig tjäle.
När arbetet vid Skramstad är klart, vilket det ska vara nästa år, är det Rödja som står på tur. Dennis Wiström tror att arbetet vid Rödja kan göras 2017 eller 2018. Han säger att det är svårare att få bidrag till att ta bort fiskhinder än att göra våtmarker.
– Men kan man göra en billig lösning, ska det nog inte vara några konstigheter. Man får söka från lite olika håll.
Våtmarken och fågelsjön mellan Källsåker och Målserum utanför Västervik är inte lika komplicerad att få till.
Där kommer maskinerna som ska göra jobbet snart att vara på plats, efter vad Dennis Wiström har hört.