Det berättar gymnasiets rektor Sofie Alvarsson. I år har omkring 80 personer antagits till skolstarten på lantbruksgymnasiet.
– Vi kommer ha ett liknande upplägg som tidigare: avstånd där det går, fri tillgång till handsprit, visir, munskydd där avstånd inte kan hållas och uppdelade tider i matsalen.
Naturbruksgymnasiets kurser innehåller en hel del praktiska moment, och rektorn har även denna termin bett lärarna att lägga så många av dessa som möjligt i början av höstterminen. Men det finns en oro för att läget kan bli sådant att man tvingas gå över till fjärrundervisning igen.
Det som skiljer studier vid Gamlebygymnasiet från många andra gymnasier är att det finns boendemöjligheter, ett internat, för elever som väljer gymnasiet men bor annorstädes.
Hur ser ni på smittspridningsrisken när ungdomar vistas i delade hemmautrymmen?
– Vi hade redan innan pandemin som policy att om man är sjuk så får man åka hem från internatet.
Vissa elever bor så långt bort som i Östersund, och där har det vid misstanke om covid-19 inneburit nästan ett halvt dygns resa för föräldrarna för att hämta sin ungdom. Internatet har därför tagit fram en speciell isoleringsbyggnad där de kan isolera ett fåtal elever som visar symptom på corona – i väntan på testresultat.
– Under våren märkte vi att testresultaten kom allt snabbare, och som tur var har vi inte haft någon bekräftad smitta på internatet.