En privatperson har kontaktat VT och uttryckt sin oro över att dessa hus ska användas som boenden, då de uppges vara byggda i lättbetong och stråla radon.
– Att det nu ska bli boende för tonårspojkar känns, om radonproblemet är ett faktum, inte moraliskt rätt. De här barnen ska väl ha samma rätt till en godkänd boendemiljö som våra egna.
Personen tycker att det är hemskt om paniken att hitta boenden gör att boendemiljön sätts på undantag.
De båda hyreshusen, som byggdes 1951, såldes av kronofogden för ett par år sedan. Tjustfastigheter hyr dem av den nya fastighetsägaren, och hyr sedan ut dem i andra hand till socialförvaltningen.
När det gäller uppgifterna om radon i husen, säger Jonas Ålstam på Tjustfastigheter att det inte finns några uppgifter om tidigare gjorda mätningar, men att det hela nu kommer undersökas närmare.
– Man får göra mätningar där. Det här är helt nytt för oss.
Han undrar samtidigt hur folk kan vara så säkra på att det är problem med höga radonhalter, om det inte har gjorts några mätningar.
Ett bekymmer är att det tar flera veckor att mäta sådant, och frågan är hur länge kommunen kan vänta med att ta lägenheterna i bruk. Det beror på hur stort trycket är på att få tag på bostäder.
– Jag är tveksam till om vi klarar att hålla dem tomma, säger Jonas Ålstam.
Men han tror inte att husen till en början kommer att användas i samma omfattning som planerat, i alla fall.
Han säger också att det här med radon inte är något nytt för kommunen.
– Vi har ägt hus tidigare, som varit byggda av blåbetong. Då har det gått att få ner värdena till en okej nivå med bättre ventilation. Radon är inte något som nödvändigtvis är livsfarligt och det går ofta att ventilera bort.
Höga radonhalter är heller inget specifikt för hyreshus, utan det är problem med det även i villor i vissa områden, bland annat i Västervik.
Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida att radon i hus kan komma från marken, från byggnadsmaterialet eller från hushållsvattnet.
Alla material som är baserade på sten avger radon, men oftast i små mängder. Undantaget är blå lättbetong. Det är ett alunskifferbaserat byggnadsmaterial som började tillverkas 1929 och användes fram till 1975.
Har blå lättbetong använts i både inner- och ytterväggar samt bjälklag, kan det orsaka radonhalter på upp till tusen becquerel per kubikmeter.