Det uppger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun, med anledning av VT:s artikel om problemen när den fasta telefonin försvinner.
Det var Joakim Andersson och Albin Kornbeck i LRF:s kommungrupp som lyfte frågan. De undrar hur folk ska kunna larma ambulans, när det är strömavbrott. I vissa fall funkar masterna bara 40–50 minuter, när strömmen har gått.
Joakim Jansson säger att eftersom det är ett problem på nationell nivå, inte bara här i Västerviks kommun, har SKL kopplats in. SKL står för Sveriges Kommuner och Landsting. Diskussioner förs även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Myndigheterna har en dialog med PTS, Post- och telestyrelsen. Utgångspunkten är att operatörerna ska kunna säkerställa att det fungerar att larma, även vid strömavbrott.
– De har ett ansvar, eftersom det är en samhällsviktig verksamhet. Man ska kunna larma, säger Joakim Jansson.
Han tycker att det måste finnas ett regelverk som styr detta, så att operatörer med en viss marknadsandel inom ett område ser till att det fungerar där.
Men skulle det ändå bli problem, kommer kommunen att hjälpa till, till exempel genom att ställa ut en brandbil som folk får ta sig till och larma från. Då går det via blåljusmyndigheternas system för kommunikation, Rakel.
Om trygghetslarmen inte fungerar, löser kommunen det med tätare besök av hemtjänsten, som då får prioritera bort andra uppgifter, till exempel städning.