Det var Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola i Stockholm, som gjorde det spännade fyndet med hjälp av ekolod.
Tvärs över sundet, mellan de båda broarna, står en rad med pålar upp från bottnen. De högsta av dem är cirka en meter under vattenytan.
En av pålarna har undersökts med kol-14-metoden och kunnat dateras till ungefär år 1 000 efter Kristus, alltså yngre järnålder och vikingatid.
Frågan är bara vad pålarna har använts till. Antingen har det varit en del av sjöförsvaret, alltså en spärr för att kontrollera in- och utfarter.
De kan också ha varit delar av en bro, men mot den sistnämnda teorin talar det faktum att pålarna är ganska klena.
Dessutom står de inte på jämnt avstånd från varandra, som är vanligt i brokonstruktioner.
– Vi tror att det är en förvarsspärr, men säker kan man ju inte vara, säger Johan Rönnby.
När VT besöker platsen är ett gäng studenter från Södertörns högskola i full färd med att gräva fram de pålar som nu befinner sig på land.
Arkeolog Veronica Palm från Västerviks Museum berättar att vattenlinjen vid vikingatiden låg mellan en och två meter högre upp än i dag. Det är därför det finns pålar även på land. Men de har under århundradenas lopp försvunnit ner i dyn och man ser nu bara toppen av dem.
Själva namnet Stäket antyder redan det att det skulle kunna finnas något intressant i området. Det är samma ord som staket. Ordet finns också med i namnet på slottet i Västervik, Stegeholm (Stäkeholm), där vägen in i Gamlebyviken kunde spärras av.
– Eftersom vi vet fornlämningsbilden här, och att det heter Stäket, var det naturligt att det skulle finnas något, säger Veronica Palm.
Mellan Stäket och Gamlebygymnasiet ligger ett gravfält från yngre järnåldern, och med tanke på det kan pålspärren också ha varit en symbolisk spärr.
Pålspärrar finns på fler ställen i landet. Ibland ligger det sänkta skepp där, som en del av spärren. Så är det till exempel vid Birka i Mälaren.
Något skeppsvrak har inte påträffats i Gamleby ännu, men det kan ligga ett där det i dag växer vass.
Både på onsdagskvällen och torsdagskvällen, den 18 och 19 maj, är allmänheten välkommen att besöka den arkeologiska undersökningen i Gamleby.
Den som vill vara med på det, kommer till folkhögskolans parkering klockan 17. Sedan går man tillsammans till platsen där pålspärren finns.