Gamlebyån får ny våtmark

Den igenväxta kvarndammen ovanför Skramstad i Gamleby ska förvandlas till våtmark, om länsstyrelsen ställer upp med bidrag.

Hindret. Lite av vandringshindret har tagits bort, men tanken är att allt ska undan.

Hindret. Lite av vandringshindret har tagits bort, men tanken är att allt ska undan.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2016-03-03 10:15

Gamleby sportfiskeklubb har under flera år jobbat för att havsöringarna ska kunna gå upp i Gamlebyån och leka, men diverse hinder – som människan har skapat under årens lopp – ställer till bekymmer för fisken.

Flera åtgärder har gjorts nere i samhället, med gott resultat. Nu vill klubben gå vidare med vandringshindret vid Skramstad gård.

– Havsöringarna tar sig förbi där nu, men vi vill även att andra fiskarter och mindre öringar kan ta sig fram, säger Oskar Ahlsén från sportfiskeklubben.

Precis ovanför vandringshindret finns den gamla kvarndammen, som är helt igenväxt i dag. Det ser ut som om ån slutar där, men det gör den alltså inte.

– Det finns ett lopp igenom, men det går knappt att se, säger Oskar Ahlsén.

Tanken är att gräva ur, så att det blir en våtmark i stället. På så vis minskas översvämningarna på jordbruksmarken. Det blir också mindre läckage av kväve och fosfor.

En del av vandringshindret har nyligen tagits bort, för att släppa fram vattnet, som en förberedelse för våtmarken.

– Den ska få torka, så att marken bär för grävskoporna, säger Oskar Ahlsén.

Hela denna del av projektet – våtmark med tvåstegsdike uppströms – beräknas kosta omkring 800 000 kronor. Förhoppningen är att länsstyrelsen snart ska säga ja, så att arbetet med våtmarken kan ske redan i sommar.

En positiv bieffekt är att det kan bli en ny fågellokal i trakten. Många fåglar söker sig till den här typen av vattensamlingar.

Eftersom det är bra fart på åns vatten nu, tror inte Ahlsén att det kommer upp så många gäddor.

– Det räcker med det som är i Gamleby. Det är för strömt för att gäddorna ska vilja gå upp och leka där.

Avsaknaden av gäddor är bra, då de hämmar öringarna. Och om det inte finns gäddor i våtmarken, kan även en fågelart som svarthakedopping trivas där.

Redan nu har klubben fått ett trevligt kvitto på att arbetena i ån har gett effekt: det finns numera utter i Gamlebyån. Och det skulle det ju inte göra om det inte fanns någon fisk där.

Nästa steg i projektet blir vandringshindret Rödja kvarn.

Där går det inte alls för fiskarna att ta sig förbi, som det ser ut i dag, men då kvarnen är kulturellt bevarandevärd, är planen att skapa en naturliknande passage på sidan om.

När fiskarna väl har kommit så långt, väntar en belöning:

– Uppströms Rödja kvarn finns Gamlebyåns finaste naturliga lekområde för öring, säger Ahlsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om