VT har i flera artiklar berättat om arbetet med att återskapa en vandringsväg för fisken upp genom Gamlebyån.
Tidigare har hindret vid bageriet undanröjts och snart sker detsamma vid Skramstad.
I båda fallen har studenter varit inkopplade för att hitta lösningar och så är fallet även med det tredje hindret, Rödja kvarn, en halvmil från Gamleby. Men det som skiljer sig från tidigare uppdrag är att studenterna den här gången även måste ta kulturhistoriska hänsyn. Kvarnen var i bruk från 1857 till 1947 och det går än i dag att se i stora drag hur den såg ut.
– Kulturmiljökänslan är kvar och det gör det speciellt, säger Dennis Wiström från Västerviks kommun.
Han konstaterar att detta är det svåraste uppdraget som de haft i ån. Utöver bevarandekravet har de också att brottas med en fallhöjd på flera meter.
– Vi ska försöka skapa en väg förbi för havsöringen, så att den kan komma förbi och leka, säger Moa Wikén, en av studenterna som engagerats i projektet.
De läser alla till civilingenjörer inom vatten- och miljöteknik på Uppsala universitet och SLU. Nu har de en månad på sig att hitta en bra lösning för Rödja.
Joakim Johansson, ordförande i Gamleby sportfiskeklubb, räknar med att åtgärderna ska ge ett bättre fiske i skärgården och bidra till att öka attraktionskraften under lågsäsong. När hindret i Rödja försvinner, är det fri väg för fisken en hel mil, ända upp till sjön Rummen.