Politikerna godkänner fönsterbyte – trots kritik

En industribyggnad i Gamleby får tillstånd att byta sina fönster – trots att tjänstemännen på miljö- och byggnadskontoret inte anser att det är lämpligt. Den borgerliga majoriten vägde bland annat energi och hållbarhet mot de kulturella kärnvärden som kontoret hänvisade till.

Företaget tycker att det är en arbetsmiljöfråga att byta till fönster som är bättre lämpade att rengöra och underhålla utan att behöva hänga ut över ån. Nu har nämnden beviljat sökt fönsterbyte trots kontorets motstånd.

Företaget tycker att det är en arbetsmiljöfråga att byta till fönster som är bättre lämpade att rengöra och underhålla utan att behöva hänga ut över ån. Nu har nämnden beviljat sökt fönsterbyte trots kontorets motstånd.

Foto: Västerviks kommun

Gamleby2025-04-20 19:00
  • Gamleby Mekaniska verkstad VVS AB i Gamleby har fått tillstånd att byta sina fönster, trots motstånd från miljö- och byggnadskontoret.
  • Företaget argumenterade för fönsterbytet med förbättrad säkerhet, arbetsmiljö och energieffektivitet.
  • Den borgerliga majoriteten godkände bytet, trots att byggnaden ligger inom ett kärnområde i kommunens kulturmiljöprogram och ett riksintresse för kulturmiljövården.

Det handlar om företaget Gamleby Mekaniska verkstad VVS AB på Västerviksvägen och deras önskan om att byta ut sidohängda träfönster med fast spröjs mot pivåhängda aluminiumklädda träfönster med utanpåliggande spröjs.

Frågan har tidigare varit uppe i nämnden men skickats tillbaka till kontoret för grundligare utredning. Där har även företaget fått komma med ytterligare synpunkter.

Bland annat har säkerhetsaspekten vägts in. Med nuvarande fönster behöver man hänga ut över den å som går precis nedanför byggnaden för att kunna rengöra fönstren eller underhålla dem. Man pekar också på att arbetsmiljön för de anställda skulle förbättras med fönsterbytet då de fönster man ansöker om skulle bidra till en lägre ljudnivå i lokalerna. Slutligen anser företaget att de önskade fönstren skulle ge en stor energibesparing vilket ligger i linje med ökade krav på energieffektivisering och samtidigt skulle minska klimatavtrycket.

Kontoret stod dock fast vid sin bedömning, även efter att ha tagit del av denna kompletterande information. Den grundar sig främst på att fastigheten ligger inom ett kärnområde i kommunens kulturmiljöprogram samt inom ett riksintresse gällande kulturmiljövården. Fönstren är inte tillräckligt väl anpassade mot vare sig byggnaden eller omgivningen, och åtgärden skulle förvanska byggnaden, som anses utgöra ett verkligt allmänt intresse på grund av byggnadens historia från Gamlebys industriår, anser man.

Men när det var dags för politikerna att ta ställning i frågan, gick alltså den borgerliga majoriteten emot kontorets rekommendation, vilket gjorde att det söka fönsterbytet beviljades.

Åtgärden innebär ingen större förändring av fastighetens yttre utseende, utan syftar snarare till att bibehålla dess nuvarande karaktär, menar politikerna i sin motivering. De anser också att energiprestandan i byggnaden förbättras och att det i sin tur bidrar till en mer hållbar användning av byggnaden. 

"Dessutom motverkar åtgärden ytterligare förfall, vilket i förlängningen bevarar både byggnaden och dess omgivande miljö", skriver man i sin motivering.

Oppositionen ville gå på kontorets förslag, men ärendet gick aldrig till votering.

Trots beslutet står miljö- och byggnadschefen Carolina Stalebrant fast vid kontorets bedömning.

– Det handlar inte om att få byta fönster, utan om hur man gör det och hur man anpassar fönsterbytet till miljön, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!