Hon jobbar med sitt drömyrke

Rebecka Hellström, som bor utanför Gamleby, har hittat sitt drömjobb. Som hovslagare får hon jobba hårt med kroppen och ha djur omkring sig hela dagarna.

Formar skon. Rebecka Hellström fixar passformen, medan skon ännu är varm.

Formar skon. Rebecka Hellström fixar passformen, medan skon ännu är varm.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2016-05-21 19:15

Det luktar inte rosor, när man varmskor en häst. Redan innan jag har nått stalldörren, möts jag av oset från brända hovar därinifrån.

Men lukten verkar inte bekomma Rebecka det minsta. Hon är ganska van. Snart har hon gjort sitt första år på hovslagarutbildningen och redan innan hon började där, hade hon börjat gå som lärling hos hovslagaren Nissekalle Gustafsson på Rumma gård utanför Gamleby. Han varmskor alltså.

När Rebecka pratar om sitt yrkesval, känns det så självklart på något sätt. Men så har det inte alltid varit.

– Jag skulle bli filmregissör. Det var jag helt säker på.

Hon växte upp i Västervik. När hon skulle utbilda sig till filmregissör, valde hon att göra det på Gotland, där hon gick en ettårig utbildning i film- och tv-produktion vid Gotlands folkhögskola i Fårösund.

Men även om utbildningen var kul, kände hon att det inte var rätt jobb för henne, trots allt. Hon ville inte vara i den branschen.

Så var det någon som tyckte att hon skulle passa som hovslagare. Hon började fundera. Ju mer hon tänkte på det, desto bättre kändes det.

– Jag hade aldrig tänkt att man kunde ha det så lyxigt. Att man kan jobba med djur hela dagarna.

Nu har hon snart läst första året på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. För att få gå den utbildningen, måste man ha praktiserat minst en månad hos en hovslagare innan.

– Det är ju väldigt tufft. Man måste veta lite innan, vad man ger sig in på, säger Rebecka.

Nu vet hon det, och det känns fortfarande lika rätt.

Eftersom det är ett jobb som sliter på kroppen – särskilt om hästarna är bråkiga – styrketränar hon, för att orka med. Men hon tycker om kombinationen tufft, skitigt jobb och att få vara med djur hela dagarna.

– Man är så skönt trött i slutet av dagen. Det känns i hela kroppen, på gott och ont.

Hon har ett år kvar av utbildningen, innan hon kan starta företag och börja jobba. Efter två år kan hon gå ett års vidareutbildning. Först efter det kan hon titulera sig godkänd hovslagare.

Fast redan nu ska hon snart få visa vad hon går för, mer officiellt, då hon i början av juni ställer upp i SM för hovslagare på Strömsholm. Hon tävlar i två klasser. I båda fallen har hon en viss begränsad tid på sig att forma olika typer av skor och visa att hon också är en duktig smed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om