Ägaren till den lilla hunden hade en tid varit orolig för att något allvarligt skulle hända, då hon såg att det inte stod rätt till med den stora hunden. Men när den väl gick till anfall, gick allt fort. Hon försökte gömma sig, men den andra hunden hade siktat in sig på hennes hund och slet sig från den unga tjejen som höll den.
Kvinnan tycker att det måste finnas lagar i Sverige, som skyddar djuren.
– Våra djur ska inte behöva sätta livet till, för att andra inte kan ha koll på sina djur.
Hon säger att de har triggat hunden att bli aggressiv och att den tidigare även har angripit människor, men det har inte anmälts till polisen. Samtidigt betonar hon att det inte är hundens fel, när något sådant här händer.
– Man kan inte hata ett djur. Vi gör djuren till vad de är.
Ulf Gollungberg på Västervikspolisen berättar vad som händer, när en sådan här anmälan kommer in.
Först kontrollerar polisen om det finns ett föreläggande mot hundägaren sedan tidigare, till exempel om koppeltvång eller munkorg. Att bryta mot ett sådant föreläggande är ett brott.
Finns det inget föreläggande, som ofta är fallet, kommer rättsavdelningen att handlägga ärendet, för att se om hundägaren har brustit på något sätt, så att ett föreläggande ska utfärdas.
Om parterna inte kan enas om ersättning för den skada som den angripande hunden har vållat, får den drabbade parten begära handräckning från kronofogden, för att få sin ersättning.
Ulf Gollungberg lyfter fram hundägarens ansvar för sin hund.
– Det är ett strikt skadeståndsansvar. Hundägaren är skyldig att ersätta målsäganden. Man ska ha koll på sin hund, och man måste se till så att den som rastar hunden kan sköta detta.
Eftersom även historiken vägs in i utredningen, är det viktigt att polisanmäla alla händelser.