"Jag såg bara en enda polisbil"

Förre riksdagsmannen Agne Hansson (C) minns hur han gick genom ett öde Stockholm morgonen efter Palmemordet. Han stötte bara på en polisbil.

Veteran. Agne Hansson gjorde många år som centerpartistisk riksdagsman. Han var aktiv både vid tiden för Palmemordet och mordet på utrikesminister Anna Lindh. Han såg skillnaderna i med vilken snabbhet samhället reagerade vid Lindhmordet. Bilden tagen under hans sista mandatperiod  vid ett besök VT gjorde i riksdagen i februari 2006.

Veteran. Agne Hansson gjorde många år som centerpartistisk riksdagsman. Han var aktiv både vid tiden för Palmemordet och mordet på utrikesminister Anna Lindh. Han såg skillnaderna i med vilken snabbhet samhället reagerade vid Lindhmordet. Bilden tagen under hans sista mandatperiod vid ett besök VT gjorde i riksdagen i februari 2006.

Foto: Liljegren Anders

Gamleby2016-02-28 11:00

Agne Hansson (C) har starka minnen av mordnatten. På fredagskvällen förberedde han sig som bäst för resan till Vasaloppet.

– Jag var ute och åt på Konserthusets bakficka inte långt ifrån mordplatsen. Efter måltiden återvände jag till min lägenhet, och gick och lade mig.

Han hade ett tidigt tåg till Mora att passa. Under natten vaknade han till, och slog på radion.

– Jag ville höra om det var någon väderleksrapport, men istället spelades sorgemusik. Så bröts musiken och man berättade att Palme skjutits.

Agne tänkte för sig själv att resan till Mora inte skulle kunna genomföras.

– Jag trodde knappt att jag skulle kunna lämna huset, eller stan.

"Mötte Ingvar Carlsson"

Vid halvfemtiden på morgonen steg han ändå upp, och började gå mot Centralstationen. Tvärtemot vad han trodde så rådde det inte något undantagstillstånd i Stockholm.

– Staden var öde. Jag tror bara att jag såg en piketbil. Jag mötte Ingvar Carlsson som gick in på regeringskansliet.

Agne Hansson kunde kliva på tåget till Mora. Inga kontroller, mer än de sedvanliga biljettkontrollerna, gjordes.

17 år senare var Agne Hansson fortfarande riksdagsman när Anna Lindh mördades.

– Då var det en helt annan aktivitet, och då tog man mördaren, konstaterar han.

Sverige förlorade oskulden

Han berättar hur Palmemordet satte sin prägel på riksdagsarbetet under hela den efterföljande våren. Som alla andra platser surrade riksdagshuset av rykten om mordet. Agne Hansson konstaterar att mordet på statsministern påverkat Sverige starkt.

– Vi förlorade oskulden. Sverige var ett land som utomlands förknippades med fredsarbete och ett engagemang för mänskliga rättigheter. Än i dag minns människor Olof Palme när man kommer utomlands.

Debatterade mot Palme

Agne Hansson har ytterligare ett Palmeminne. Som relativt färsk riksdagsman var han uppe i talarstolen och debatterade med Palme.

– Jag hade ställt det som hette "en enkel fråga". Jag minns inte om vad.

Det normala var att statsministern delegerade frågorna till andra ministrar, men i just det här fallet klev Palme själv upp i talarstolen.

– Det var naturligtvis stort att debattera med statsministern. Jag hade inte varit riksdagsman så länge.

Palme var en fruktad motståndare i talarstolen. Han var känd för att kunna vara vass. Därför försökte Agne Hansson se till att vara påläst. Någon tillplattning blev det inte.

– Nej, han kände väl på sig att jag var ny, konstaterar Agne Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om