Kommunfolk besöker lantbruk i Tjust

Under måndagen fick tre gårdar i Tjust besök av representanter från kommunstyrelsen och kommunala tjänstemän.

Foto: Kristina WEstring

Gamleby2017-05-15 18:30

LRF:s kommungrupp anordnade den här dagen då kommunen skulle få tillfälle att träffa lantbrukare och ta del av deras verksamhet. Gårdarna som besöktes var Häckenstat, Synestad och Lörstad.

– Vi har bjudit in politiker och tjänstemän på en här resan för att visa de gröna näringarnas potential, säger Joakim Andersson, ordförande för LRF:s kommungrupp Västervik.

På ett grönt fält, tillhörande Häckenstads gård strax utanför Gamleby, står lantbrukare Fredrik Andersson med ett 30-tal åhörare runt sig. Han berättar att han tog över gården 2006 efter sina föräldrar och farbror som hade konventionell mjölkproduktion. Två år senare ställde han om till ekologisk produktion. Idag har gården 200 dikor, 400 ungdjur, 470 hektar åkermark och 250 hektar betesmark.

– När jag började med ekologisk odling fungerade det dåligt. Jag var nära att ge upp, säger Fredrik Andersson.

Han berättar att skördarna blev väldigt små.

– Jag hade dålig kunskap om ekologisk odling och körde på samma sätt som vid konventionellt lantbruk.

I samband med ett miljöprojekt 2011, som handlade om att begränsa fosforutsläpp i Baggetorpsån, som rinner genom ägorna, gjordes ett antal åtgärder vilka hade stor betydelse för de kommande skördarna.

– Vi strukturkalkade åkrarna och grävde fosfordammar.

Strukturkalkning gör man för att jorden ska hålla ihop och läcka ut mindre näring vid avrinning. Fosfordammar är en damm som fångar upp fosfor från fälten så att lantbrukaren kan föra tillbaka det till åkrarna.

– Förbättring av åkermarken är en del, sedan handlar det också om vilken vallsort man använder. När jag experimenterat ett tag märkte jag direkt resultat. En annan viktig faktor är tidpunkten för sådd.

Det var motigt att ställa om till ekologiskt, men idag fungerar det bra och Fredrik Andersson har inga planer på att ändra riktning. Det krävs specialkunskaper, tid för att göra ansökningar till olika myndigheter och engagemang för att driva igenom miljö- och markprojekt. Dennis Wiström, projektledare på kommunens samhällsbyggnadsenhet, har varit ett stort stöd.

– Utan Dennis hade det aldrig gått. Ska man få något gjort måste man få hjälp, säger Fredrik Andersson.

Mats Hugosson (C) håller med och betonar vikten av det arbete som Dennis Wiström gör.

– Han lyssnar av, anpassar efter hur verkligheten ser ut och når resultat,

säger Hugosson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om