Skolmaten på Åbyängskolan diskuteras efter kritik

"Det har inte framkommit till mig att vi har en problematik med att många av barnen inte äter sig mätta. Då hade vi agerat på andra sätt tidigare", berättar rektor Johan Berg. Nu planeras stormöte kring skolmaten på Åbyängskolan.

"Jag vågar inte säga barnen generellt tycker mindre om maten. Vi har haft matråd och där har det inte framkommit. Men vi kommer att försöka utröna hur det står till", säger rekor Johan Berg på Åbyängskolan.

"Jag vågar inte säga barnen generellt tycker mindre om maten. Vi har haft matråd och där har det inte framkommit. Men vi kommer att försöka utröna hur det står till", säger rekor Johan Berg på Åbyängskolan.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Gamleby2022-04-19 06:00

Dagens Västervik var först med att rapportera om att få elever på Åbyängskolan i Gamleby äter sig mätta på skolmaten. Till tidningen berättar en i personalen att skolmaten tidigare hållit hög kvalité men att det ändrats det senaste året vilket gjort att endast hälften av eleverna nu äter tills de blir mätta.

Enligt Johan Berg har det inte nått honom att problemet är så omfattande.

– Men det kan vara så att saker inte nått fram. Som vuxen kan det också vara svårt att avgöra om barnen äter sig mätta, ibland kanske de tar mat som de sedan inte äter upp. Jag har själv inte märkt av en sämre aptit mer än att en del säger att de inte gillar vissa saker. 

Samtidigt menar han att det är viktigt att snabbt ta tag i frågan.

– Skolmaten spelar en stor roll för elevernas skoldag. Den är energitillskottet som krävs för att de ska orka. Eleverna är aktiva och gör av med energi både på lektioner och raster så lunchen är jätteviktigt. Därför måste vi se vad det här bottnar i och har bokat in ett större möte efter påsk med elever, personal och kostenheten.

undefined
Efter påsk kommer ett stormöte kring skolmaten hållas där elever och personal från Åbyängskolan samlas tillsammans med kommunens kostenhet. "Matråd har vi haft tidigare men har varit svårt att få till under pandemin", menar kostchef Gina Svensson.

Kommunens kostchef Gina Svensson menar maten inte blivit sämre under det senaste året.

– Vi har inte gjort någon förändring mer än att vi sett över att det ska bli mer likvärdigt i hela kommunen. Det ska vara samma tillbehör till maten i Ankarsrum som det är i Gamleby och så vidare. Sedan har vi haft en pandemi som inneburit förändringar och påverkat utbudet på så sätt att det kanske varit tre sallader istället för fem.

undefined
"Vi får både bra och mindre bra feedback på skolmaten och tar till oss av båda. Sedan är en måltid mer än maten på tallriken. Den omfattar även en trivsam miljö. All personal i skolresturangen har till uppgift att skapa en trevlig atmosfär, vara goda förebilder för eleverna samt förmedla positiva värderingar kring kost och måltider." berättar kostchef Gina Svensson.

Att Västerviks kommun för några år sedan började skapa mer klimatsmarta recept tror hon kan vara en anledning till att maten kanske upplevs som mindre god.

– De kan vara så att eleverna inte är vana vid smakerna och konsistensen. För att minska miljöpåverkan från maten tillsätter vi bland annat har mer rotfrukter i grytor och serverar mer sällan vitt ris. Så lite i taget introducerar vi mer klimatsmarta alternativ som till exempel havreris och matvete till passande rätter. Generellt får vi både bra och mindre bra feedback på skolmaten, vi tar åt oss av båda.

Hur mycket anpassar ni er efter vad eleverna tycker är gott eller inte?

– Till viss del målet är att erbjuda goda varierande maträtter där så stor del är lagat från grunden men vi ska även ge eleverna möjlighet att smaka nya maträtter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!