Ljusare tider för köttbönder

Det ser ljust ut för landets köttbönder. Fredrik Andersson, lantbrukare i Häckenstad, tror att det är medvetna konsumenter som gör skillnaden.

Köttbonde. Fredrik Andersson hade mjölkdjur under sina första år som lantbrukare, men valde så småningom att uteslutande satsa på köttdjur.

Köttbonde. Fredrik Andersson hade mjölkdjur under sina första år som lantbrukare, men valde så småningom att uteslutande satsa på köttdjur.

Foto:

Gamleby2016-03-04 19:40

Råmanden och skrap av klövar i golvet hörs från den stora, öppna ladugården på Häckenstad gård. Här går djuren i lösdrift, och alla får komma ut och beta i hagarna sommartid. Fredrik Andersson driver en ekologisk köttproduktion, med högre krav på god djurhållning än i ett konventionellt lantbruk. Något som börjar löna sig även ekonomiskt. Fjolåret var ett helt okej år för Häckenstad gård – och allt talar för att 2016 kommer att bli ännu bättre. Färska prognoser från LRF konsult pekar på förbättrad lönsamhet inom både gris- och nötköttsproduktion, och stigande priser för nötköttet.

Fredrik Andersson tror att en orsak till uppgången är att folk blivit medvetna om skillnaderna mellan svensk och utländsk djurhållning. I resten av världen finns inte samma krav på schyssta villkor, både för miljö och djur.

– Konsumenterna har äntligen lärt sig att handla svenskt kött. De sista två åren har vi fått ett genomslag, säger Fredrik Andersson.

Köttets påverkan på klimatet har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Vad tänker du om det?

– Jag tror att det handlar om att konsumenten inte är tillräckligt upplyst. Våra koldioxidutsläpp är inte alls lika stora som från från livsmedelsproducenter utomlands.

På Häckenstad gård gjordes för en tid sedan en analys som visade att man släpper ut totalt 23 kilo koldioxid per kilo kött, vilket är knappt hälften så mycket som genomsnittet på det importerade köttet. Ju längre bort köttet kommer ifrån, desto mer koldioxidutsläpp.

Gården får regelbundet studiebesök från LRF, skolor och andra lantbrukare som vill veta mer om hur Fredrik Andersson utvecklat sin ekologiska produktion och sitt miljötänk.

Hur kommer det sig att du satsade på ekologiskt?

– I början var det på grund av ekonomin, jag tyckte att den kalkylen var bättre. Men det var ingen lätt väg, i början så var det ekologiska inte någon frälsning för ekonomin, säger Fredrik Andersson.

Genom att pröva sig fram har dock skördarna blivit allt bättre, och nu ser det alltså riktigt ljust ut för köttbonden.

Om tongångarna är positiva för köttbönderna så är prognoserna desto dystrare för mjölkbönderna. Enligt LRF:s prognos kommer läget för mjölkföretagarna vara fortsatt besvärligt.

– Mjölkpriset förväntas sjunka med ytterligare tre procent som helårsmedel för 2016 jämfört med 2015. Mjölkmarknaden tyngs av ett stort överskott på världsmarknaden, säger Jimmy Larsson, segmentschef på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

Även spannmåls- och oljeväxtpriserna väntas sjunka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om