"Jag utgår från vad jag gillar och det ska se bra ut"

Vid en vägkorsning mitt ute i skogen lever Lovisa Andersson ut sin passion för smakerna och hyllar fikastunderna, som när hon var barn.

Fredrik och Lovisa Andersson har kört Nyhults goda hantverk i fem år och det har gått bättre än väntat.

Fredrik och Lovisa Andersson har kört Nyhults goda hantverk i fem år och det har gått bättre än väntat.

Foto: Christer Andersson

Gamleby2024-07-13 20:00

Nyheten i korthet

  • Lovisa Andersson driver Nyhults goda hantverk, ett populärt sommarkafé beläget mitt i skogen mellan Hallingeberg, Hummelstad och Älmarsrum.
  • Lovisa bakar allt från grunden och hennes passion för bakning kommer från hennes barndom, när hon tillbringade mycket tid i köket.
  • Kaféet började växa 2019 när de fick ett EU-bidrag för landsbygdsutveckling, vilket ledde till byggandet av toaletter, parkering och själva kaféet.

Kafépärlor

De annonserar inte. Folk hittar hit ändå, på de slingriga småvägarna mitt mellan Hallingeberg, Hummelstad och Älmarsrum.

Här ligger Nyhults goda hantverk.

I den gamla ladan fanns fyra kor, en häst och en kviga. Gödselrännorna är kvar under de nya golvplankorna. För sex år sedan fanns en höskulle. Gården stod länge övergiven, innan Lovisa och Fredrik Andersson började den stora renoveringen.

Nu är den ett av kommunens populäraste sommarkaféer.

Vid elvatiden börjar fikasugna gäster strömma till de utspridda borden runt syrenbersåer och stengärdesgårdar. Då har Lovisa redan varit igång i åtta timmar. Hon börjar baka vid tre och har arbetsdagar på 16-17 timmar, under den hektiska sommaren.

– Allt går genom mina händer. Jag bakar allt från grunden, gör mackor, mat, bakverk och sätter deg som ska kalljäsa, berättar hon.

Mitt i skogen, där vägarna möts i en korsning, ligger Nyhult.
Mitt i skogen, där vägarna möts i en korsning, ligger Nyhult.

Det är frallor av olika slag, surdegsbröd, tekakor, danskt rågbröd, levain, räkmackor, sallader, moussekakor, småbröd, bakelser, bullar, pinza, kalla lättare luncher, toscamazariner med mera.

Allt tillverkas hemma vid Ängshöjden i Hallingeberg och transporteras sedan tre kilometer till Nyhult. Därhemma byggdes garage och förråd om till bageri och kök. Där, i vägkanten, finns också en brödbod som är öppen året om.

– I början kom folk dit vi bor för att fika, nu har de förstått att kaféet ligger här i Nyhult. För oss är det skönt att inte bo på samma ställe som fiket, säger maken Fredrik.

Nyhults godbit. Mjuk botten med brynt smör, vaniljkräm, grädde, lemon curd och bär.
Nyhults godbit. Mjuk botten med brynt smör, vaniljkräm, grädde, lemon curd och bär.

Under pandemin var rymliga Nyhult ett av få ställen folk kunde komma till för att träffas och ändå hålla avstånd.

Det stora lyftet kom lite tidgare, 2019 när de beviljades EU-bidrag för landsbygdsutveckling. Cirka 200 000 kronor blev grunden för toalett, parkering och kafé.

– Det var avgörande för att vi skulle våga satsa. Att det skulle utvecklas så här kunde vi inte drömma om. Vi gör något nytt varje år. Vi vill ha fler sittplatser under tak, men vi är väldigt måna om att inte växa oss för stora, poängterar Fredrik.

Han är pratsam och trivs bäst vid kassan där han får välkomna kunderna.

De sommarjobbande ungdomarna kommer från trakten. De flesta kör Epa-traktor hit, men 18-åriga Anja Svensson, som vill bli barnläkare, kör bil.

Lantidyllen förstärks av de betande grannarna från brorsans, Anders Petterssons, gård.
Lantidyllen förstärks av de betande grannarna från brorsans, Anders Petterssons, gård.

Både Lovisa och Fredrik kommer från trakten och värnar om landsbygden.

– Jag flyttade hit när jag var sex år. Vi bodde på varsin sida av kyrkan och möttes i kyrkan i Hallingeberg. Vi är båda lantbrukarbarn och våra familjer bor här. Vi vill leva och verka här, nära naturen och familjerna, berättar de.

Nyhults goda hantverk lever året runt. När sommarkaféet stängt i september bakas det vidare vid Ängshöjden, till brödboden vid vägkanten och det levereras mat i catering. Medan Fredrik kör maskin i en bergtäkt i Gamleby.

Allt utgår från 37-åriga Lovisas passion för bakningen, den hon fick här i Nyhult hos Magda som var Lovisas mormors kusins fru.

– Vi var fem syskon som växte upp här, vi sprang i bersåerna, var i köket och bakade mycket. Att fika och umgås tillsammans var viktigt. Det var träffpunkten. Därifrån kommer min passion för bakandet. Därför ville jag satsa på något eget.

Hon utvecklar beskrivningen:

– Skapandet har alltid varit viktigt. Men jag är inget för marsipan och krumelurer. Det viktiga är smakerna. Jag utgår från vad jag gillar och det ska se bra ut. Bröd, mousse ch tårtor.

– Man äter ju med ögat, fyller Fredrik på med.

Lovisas syster, Karolina Pettersson, står för keramik-hantverket i Nyhult.

Räkmackorna går bättre och bättre.
Räkmackorna går bättre och bättre.
En dajmtårta skärs upp och garneras av Lovisa Andersson.
En dajmtårta skärs upp och garneras av Lovisa Andersson.
Honungsfrallorna bakades på morgonen.
Honungsfrallorna bakades på morgonen.
Några av Nyhults sommarjobbare, från vänster Sigrid Holmgren, Maja Hertzog, Nelly Åkesson och Anja Svensson.
Några av Nyhults sommarjobbare, från vänster Sigrid Holmgren, Maja Hertzog, Nelly Åkesson och Anja Svensson.
Nyhults goda hantverk, utanför Hallingeberg.
Nyhults goda hantverk, utanför Hallingeberg.
Dinkelfrallorna med sesamfrön och pumpafrön.
Dinkelfrallorna med sesamfrön och pumpafrön.
Toscamazarinerna är populära.
Toscamazarinerna är populära.
Syster Karolina Pettersson står för keramiken i Nyhult.
Syster Karolina Pettersson står för keramiken i Nyhult.
Mormors cheeskake påminner om släktgårdens historia.
Mormors cheeskake påminner om släktgårdens historia.
Den som börjar med att vandra Nyhultsslingan blir lätt fikasugen.
Den som börjar med att vandra Nyhultsslingan blir lätt fikasugen.
Annika Kaspersson Nilsson har skapat motivet på brickorna.
Annika Kaspersson Nilsson har skapat motivet på brickorna.
Syster Karolina Petterssons keramik.
Syster Karolina Petterssons keramik.
Trendig välkomstskylt i rostig metall med ett utstansat text.
Trendig välkomstskylt i rostig metall med ett utstansat text.
Lovisa Andersson vid en av Nyhults stenmurar.
Lovisa Andersson vid en av Nyhults stenmurar.
Godsakerna i disken vid Nyhults goda hantverk.
Godsakerna i disken vid Nyhults goda hantverk.
Den före detta ladan är ombyggd till sommarkafé.
Den före detta ladan är ombyggd till sommarkafé.
Makarna Lovisa och Fredrik Andersson i Nyhult.
Makarna Lovisa och Fredrik Andersson i Nyhult.
Nyhults goda hantverk

Kaffe: "Bondkaffe", Arvid Nordquists Classic mellanrost. Här finns ingen latte eller macchiato.

Te: Tre sorters löste och fyra olika i påse. Egna sorterna Nyhults Svarta, Lilla gröna och underbara röda.

Sittplatser: 300. 50 inne och 250 ute. "Vi har sju hektar, det blir aldrig fullt".

Öppet: Mitten av maj till 22 september. Helger i början och i slutet. Under högsommarveckorna onsdag till söndag.

Anställda: Under högsäsong, åtta plus ägarna Fredrik och Lovisa Andersson.

Specialaren: Nyhults godbit. Mjuk botten med brynt smör, vaniljkräm, grädde, lemon curd och bär.

För allergikern: Glutenfritt, laktosfritt, nötfritt, äggfritt, veganskt men inget sockerfritt.

Pris för kaffe med bulle (wienerbröd finns inte): 68 kronor.

Karta: NYHULT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!