Värd för det första av dagens studiebesök var lantbrukaren Mikael Roos på Skramstad gård, Gamleby.
Tjänstemän och politiker från länets kustkommuner, samt ytterligare ett antal deltagare, samlades vid Gamlebyån för att få veta mer om de åtgärder som gjorts, och som planeras, i detta område.
Syftet med den här dagen var nämligen att sprida erfarenheter från de projekt som drivs i Västerviks kommun, och inspirera andra.
– Vi jobbar gemensamt i kustkommunerna för att minska övergödningen och hitta vägar för samverkan, sa Gun Lindberg, kommunens hållbarhetsstrateg.
Hon tillade att vi i vår kommunen kallar det "Dennis-metoden".
Den som lånat ut sitt namn till detta är förstås Dennis Wiström, projektledare för flera miljöprojekt i kommunen.
– Utan Dennis hade vi inte lyckats. Vi har fullt upp med alla papper som det är, sa Mikael Roos.
Mikael tipsade deltagande kommuner att ha en tät dialog med lantbrukarna och anlita dem för markarbeten, då de känner markerna. Om ett projekt blir lyckat, sprids det sedan snabbt mellan lantbrukarna i trakten.
En slutsats som dragits är att det måste till en projektledare på kommunen, om det ska bli något av med projekten. Men då behövs det också pengar utifrån för att finansiera, till exempel Lova-pengar, som är ett statsbidrag.
På programmet resten av dagen stod information om ett annat miljöprojekt, Dynestadviken, där övergödningen blir en resurs. Uno Wennergren berättade sedan om näringsämnen i kretslopp. Som avslutning talade Johannes Sandberg och Barbara Jackson om Baltic Sea City Accelerator. Målet är att minska i övergödningen i Östersjön genom lokala åtgärder och bred samverkan.