Mozzarella och choklad kan rädda Gamlebys odlare

Gamlebys blivande grönsaksodlare har många utmaningar framför sig. De behöver flera ben att stå på, kanske som osttillverkare.

Osttillverkaren Matilda Johansson från Smålandsföretaget Räven och osten lägger mozzarellakubar i en bunke. Nu ska osten pastöriseras. Eleverna Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson tittar på.

Osttillverkaren Matilda Johansson från Smålandsföretaget Räven och osten lägger mozzarellakubar i en bunke. Nu ska osten pastöriseras. Eleverna Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson tittar på.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2023-10-11 21:00

Den handkramade mozzarellan kyls ner under rinnande vatten samtidigt som eldosten värms upp i ett stort kärl på spisen. 

– Det är mycket att hålla reda, olika temperaturer och pH-värden. 

Det säger Magdalena Josefsson som utbildar sig till småskalig livsmedelsproducent på Grönt campus i Gamleby. 

När vi besöker dem i början av oktober lär hon sig att göra ost, praliner, pizza och vegetarisk korv tillsammans med sina klasskamrater. Schemat är späckat och parallellt med osttillverkningen lär sig eleverna mer om choklad.

Magdalena Josefsson skär upp mozzarellan i små kuber.
Magdalena Josefsson skär upp mozzarellan i små kuber.

Enligt Agnetha Wibell som är utbildningsledare för yrkesutbildningen är det inte alltid så lätt att försörja sig som grönsaksodlare utan att ha ett extrajobb.

– Det är viktigt att förlänga säsongen så mycket det bara går, eller hitta sin egen nisch. Ett sätt att förlänga säsongen är att ta tillvara på alla råvaror och det är det eleverna får lära sig den här veckan. De får lära sig mer om en rad olika produkter, säger hon.

Agnes Carlsson Åström kämpar med mozzarellan.
Agnes Carlsson Åström kämpar med mozzarellan.

Många lokala livsmedelsproducenter sitter med i utbildningens ledningsgrupp och de delar generöst med sig av sina erfarenheter. 

Just i dag är Matilda Johansson, som driver gårdsmejeriet Räven och osten, på plats för att lära ut sina bästa tricks. Eleverna får lära sig att göra mozzarella, eldost, färskost och yoghurt.

Senare i veckan ska de baka pizza, göra praliner och stoppa vegetarisk korv gjord på fyra sorters vegetarisk färs gjord på åkerböna, soja, svamp och ärter.

Osttillverkaren Matilda Johansson från Smålandsföretaget Räven och osten lägger mozzarellakubar i en bunke. Nu ska osten pastöriseras. Eleverna Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson tittar på.
Osttillverkaren Matilda Johansson från Smålandsföretaget Räven och osten lägger mozzarellakubar i en bunke. Nu ska osten pastöriseras. Eleverna Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson tittar på.

Yrkeshögskoleutbildningen ges för första gången i år. De första eleverna tar examen i november.

Erik Askenberger från Almviks mathantverk är också med och gör mozzarella. Han undervisar dessutom Grönt campus-eleverna och lär dem göra chokladpraliner och baka pizza. Här tillsammans med Stina Pettersson och Isabelle Hellqvist.
Erik Askenberger från Almviks mathantverk är också med och gör mozzarella. Han undervisar dessutom Grönt campus-eleverna och lär dem göra chokladpraliner och baka pizza. Här tillsammans med Stina Pettersson och Isabelle Hellqvist.
Mozzarellan delas i små kuber för att sedan pastöriseras.
Mozzarellan delas i små kuber för att sedan pastöriseras.
Eleverna formar små mozzarellabollar av ostmassan.
Eleverna formar små mozzarellabollar av ostmassan.
Mozzarellan kyls ner under rinnande vatten.
Mozzarellan kyls ner under rinnande vatten.
Stina Pettersson och Magdalena Josefsson tar upp eldostarna och lägger dem i små plastkorgar.
Stina Pettersson och Magdalena Josefsson tar upp eldostarna och lägger dem i små plastkorgar.
Matilda Johansson gör dessutom eldost tillsammans med eleverna.
Matilda Johansson gör dessutom eldost tillsammans med eleverna.
Magdalena och Johanna i väntan på nästa moment.
Magdalena och Johanna i väntan på nästa moment.
Handskar, förkläde och gummistövlar är bra att ha i köket för att slippa få varm vätska på sig, tycker Räven och ostens Matilda Johansson.
Handskar, förkläde och gummistövlar är bra att ha i köket för att slippa få varm vätska på sig, tycker Räven och ostens Matilda Johansson.
På den rostfria bänken ligger recepten redo.
På den rostfria bänken ligger recepten redo.
Matilda Johansson med ostmassan som ska bli mozzarellaostar.
Matilda Johansson med ostmassan som ska bli mozzarellaostar.
Mozzarellan börjar bli klar. Matilda Johansson gör ett stretchprov. "Ostmassan ska vara gummiaktig och seg. Det känns att den är på g."
Mozzarellan börjar bli klar. Matilda Johansson gör ett stretchprov. "Ostmassan ska vara gummiaktig och seg. Det känns att den är på g."
Mozzarellan delas i små kuber för att sedan pastöriseras.
Mozzarellan delas i små kuber för att sedan pastöriseras.
Almviks mathantverks Erik Askenberger är också på plats och lär eleverna att baka pizza.
Almviks mathantverks Erik Askenberger är också på plats och lär eleverna att baka pizza.
Västervikskocken Mikael And som också sitter med i utbildningens ledningsgrupp har bland annat lärt eleverna att stoppa köttkorv och röka grönsaker.
Västervikskocken Mikael And som också sitter med i utbildningens ledningsgrupp har bland annat lärt eleverna att stoppa köttkorv och röka grönsaker.
Karta: Gamlebygymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!