Gamleby folkhögskola har i ungefär 20 år undersökt hur det går för de studenter som har utbildat sig till fritidsledare på skolan. Så gör alla skolor med den utbildningen, genom sin organisation Fritidsledarskolorna.
Förra året avslutade 316 personer sin utbildning till fritidsledare i landet. I undersökningen medverkade 287 personer, vilket ger en svarsfrekvens på drygt 90 procent.
Av hela gruppen som svarade i januari–februari 2017 var det 91 procent som hade någon typ av anställning.
När det gäller personer med utbildningsbevis, var siffran ännu lite högre, 94 procent. Värt att notera i den gruppen är att så många som 69 procent, alltså ungefär sju av tio, hade fast jobb, eller tillsvidareanställning, som det egentligen heter.
– Det är en anmärkningsvärt hög siffra: att nästan 70 procent får tillsvidareanställning med en gång, säger Mikael Johansson, kursföreståndare på Gamleby folkhögskola.
I Gamleby är siffran något lägre, 60 procent, men många av dem – åtta av tio – har heltidsjobb.
Men även för dem utan utbildningsbevis har det gått bra. Så många som 83 procent hade en anställning, varav 48 procent tillsvidare och 22 procent vikariat.
Andelen arbetssökande med utbildningsbevis är den lägsta på flera år. De senaste fyra åren har det legat mellan 2,5 och fem procent av alla som svarat, men i år var det nere på två procent.
I den grupp som inte erhöll utbildningsbevis var andelen arbetssökande betydligt högre, tolv procent.
Bland de fritidsledare som gått på Gamleby folkhögskola hade samtliga som deltog i undersökningen någon typ av sysselsättning.
De flesta jobbade, men några pluggade. Alla fick utbildningsbevis, när de gick ut.
Liksom tidigare är kommunerna en fortsatt stor arbetsgivare för nyutbildade fritidsledare, men det har blivit vanligare att de får jobb i skolan än på just fritidsgårdarna. En del av dem har inte anställts med titeln fritidsledare, utan jobbar exempelvis som elevassistent eller lärarassistent.
Mikael Johansson ser det som ett bevis på att det är kompetensen som arbetsgivaren vill åt.
– De flesta anställs som fritidsledare, men de gör olika saker. De är egentligen inte specialister, utan generalister.
Andra exempel på jobb för nyutbildade fritidsledare är som personlig assistent, på förskola eller på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.