I dag finns det sju HVB-hem för ensamkommande barn, runt om i kommunen. Det betyder att det ständigt finns personal närvarande, dygnet runt. Tidigare i år meddelade regeringen att ersättningarna till kommunerna skulle sänkas. Man bedömde att en stor del av de ensamkommande barnen skulle kunna placeras i stödboenden. Det är boende utan fast stationerad personal – ungdomarna får ta ett eget ansvar, under viss tillsyn.
Redan i dag finns det liknande boenden kommunen: Äldre ensamkommande ungdomar bor i det som kallas för utslussningslägenheter.
I veckan fick personalen information om de förändringar som planeras till halvårsskiftet 2017. Då bedömer kommunen att man kommer att ha kvar ett 80-tal ensamkommande ungdomar. Av dem tror man att 30 – 35 är i behov av HVB-boende. Resten tros kunna bo på stödboende.
Det betyder att av dagens sju HVB-hem i kommunen kommer bara tre att finnas kvar i sin nuvarande form.
Socialchef Jörgen Olsson hänvisar till att mer information kommer att släppas i veckan som kommer - då ska politikerna i socialnämnden ta ställning till den nya organisationen.
Han säger dock att det inte innebär att fyra boenden läggs ner – kommunen kommer att behöva lokaler för stödboende.
– Vi kan inte hitta lägenheter till 50 ungdomar.
Istället kommer det att bli en boendeform som påminner om att bo i studentkorridor.
Fördelningen av hur många ungdomar som ska bo på HVB-hem, och hur många som är mogna att bo på stödboenden är än så länge en prognos. Samtliga ungdomar kommer att få en individuell prövning.