Nu flyttar jätten Garpe till Myrkullen

Gamleby hembygdsförenings ordförande och sekreterare är mycket glada för utmärkelsen Årets hedersgarpe.

Hembygdsföreningens Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson är noga med att poängtera att utmärkelsen Årets hedersgarpe riktar sig till alla föreningens medlemmar.

Hembygdsföreningens Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson är noga med att poängtera att utmärkelsen Årets hedersgarpe riktar sig till alla föreningens medlemmar.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2019-08-19 21:00

– Det betyder väldigt mycket att vi blir uppskattade för det vi gör, säger Gamleby hembygdsförenings ordförande Ivar Svensson som tillsammans med föreningens sekreterare Torbjörn Lanzén möter upp vid hembygdsgården på Myrkullen i Gamleby.

Varje år utser Gamleby intresseförening Årets hedersgarpe, en utmärkelse som delas ut i samband med den årliga Garpedagen och tilldelas en person, förening eller organisation som "tagit initiativ till och verkat för en positiv utveckling ekonomiskt, socialt eller kulturellt i Gamleby med omnejd".

Priset är en skulptur av Erik Reimhult som föreställer jätten Garpe och den lilla men mycket tunga skulpturen står nu i solen på picknickbordet på Myrkullen.

Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson är mycket noga att påpeka att samtliga medlemmar i föreningen gemensamt blivit Årets hedersgarpe.

– Vi är väldigt många som jobbar i föreningen. Vi har två arbetsgrupper, en som arbetar här på Myrkullen och en annan på gården i Himmelsrum, säger Ivar Svensson.

Gården i Himmelsrum är jordbruksfastighet som jordbrukaren Alf Nilsson donerat. Gamleby hembygdsförening äger också en ö tillsammans med Ingvar Bosslers stiftelse. Ön, som ligger i Gamlebyviken heter Vistingsö, och har donerats till föreningen av bröderna Hilding och Ingvar Bossler.

– Ingvar och Hilding Bossler hade varsin sommarstuga där ute. Vi brukar anordna en fiskedag ute på ön, men i år blev det inte av, säger Ivar Svensson.

Hembygdsföreningen, som bildades 1950, förvaltar mycket information om Gamleby och i en av byggnaderna på Myrkullen finns ett kombinerat museum och arkiv. Här finns ett 40-tal pärmar fulla med tidningsurklipp om Gamleby från mitten av 1940-talet ända fram till 2010. Här finns också material och gästböcker från Gamleby folkpark. Bland mycket annat.

Både Torbjörn Lanzén och Ivar Svensson tycker att utmärkelsen Årets hedersgarpe sporrar och uppmuntrar till fortsatt arbete. De hoppas att uppmärksamheten leder till fler medlemmar.

– Väldigt många av våra medlemmar börjar bli till åren, säger Ivar Svensson och berättar att Gamleby hembygdsförening i dag har ungefär 150 medlemmar, vilket är ungefär en halvering jämfört med medlemsantalet under föreningens storhetstid på 80- och 90-talen.

Gamleby hembygdsförening Motivering till Årets hedersgarpe 2019

Bildades 1950 på initiativ av tunnbindare Fritz Andersson.

På hembygdsområdet på Myrkullen i Gamleby finns ett båtmanstorp, en loftbod, en redskapsbod med vällingklocka, en linbastu samt Gökstadhuset från Lofta socken. Gökstadhuset flyttades till platsen 2011 till 2012.

Donationer: Jordbrukaren Alf Nilsson donerade en jordbruksfastighet i Himmelsrum till föreningen 1981. År 1987 fick föreningen en donation från Hilding och Ingvar Bossler. Hembygdsföreningen äger nu, tillsammans med Ingvar Bosslers stiftelse, ön Vistingsö i Gamlebyviken, där bröderna Bossler hade varsin sommarstuga.

Att visa oss hur det var att leva förr.

Att ge oss perspektiv på nu och då.

Att visa hur man levde med knappa resurser men med ett hållbart och långsiktigt fokus.

Att bevara annars bortglömda kunskaper.

Detta är bara några av alla de saker ni jobbar och bidrar med.

Tack och hoppas att ni orkar fortsätta med ert viktiga arbete.

Källa: Årets hedersgarpe-diplomet från Gamleby intresseförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om