Ny utbildning på folkan

Gamleby folkhögskola startar en ny utbildning till hösten: en ettårig yrkesutbildning till lärarassistent.

Ny utbildning. Karin Olsson, Jenny Malmberg Ringdahl, Jan Carlsson och Katrin Stagnell ser fram emot starten av den nya utbildningen på Gamleby folkhögskola.

Ny utbildning. Karin Olsson, Jenny Malmberg Ringdahl, Jan Carlsson och Katrin Stagnell ser fram emot starten av den nya utbildningen på Gamleby folkhögskola.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2017-03-30 19:00

Det är särskilt tre personer på skolan som har jobbat för att utbildningen ska kunna dra i gång nästa läsår: Jenny Malmberg Ringdahl, Jan Carlsson och Katrin Stagnell.

De berättar att det är väldigt få skolor som har en ren utbildning till lärarassistent, men det finns en sådan utbildning på en folkhögskola i Eskilstuna, där gruppen från Gamleby har varit på studiebesök.

– Det är väldigt ovanligt, så vi är tidigt ute med detta. Och vi är övertygade om att det finns ett stort behov, säger Jan Carlsson, som också är biträdande rektor på Gamleby folkhögskola.

I dag råder det brist på såväl lärare som lärarassistenter på arbetsmarknaden, samtidigt som lärarna har en hård arbetsbelastning.

– Tanken är att lärarna har det pedagogiska ansvaret, och att lärarassistenterna avlastar med sådana saker som ligger lite vid sidan av, säger Jan Carlsson.

Han framhåller den fördel som det är att utbildningen bara är på ett år: de som har gått den kommer snabbt ut på arbetsmarknaden då.

Katrin Stagnell håller med. Hon tycker för övrigt att det rent generellt sett finns för få korta yrkesutbildningar i Sverige i dag.

Den som blir kursansvarig för den nya utbildningen är Jenny Malmberg Ringdahl. Hon berättar att de studerande efter avslutad utbildning kan jobba som lärarassistenter på grundskolan och uppåt.

Lärarassistenten ska kunna fungera som lärarens förlängda arm.

– Man kanske vill jobba inom skolan, men inte vara lärare, säger Jenny Malmberg Ringdahl.

Det kan också vara ett sätt att bekanta sig med skolvärlden inifrån, för att senare kanske gå vidare och utbilda sig till lärare.

Den nya utbildningen får mellan 15 och 20 platser. Vid antagningen blir det intervjuer med de sökande, eftersom stor vikt läggs vid personlig lämplighet för det blivande yrket.

Utbildningen är 40 veckor lång, alltså ett läsår.

Den sker i nära samarbete med skolorna i kommunen, eftersom det är två dagar praktik på grundskola eller gymnasium och tre dagar teori i princip varje vecka under utbildningstiden.

De blivande lärarassistenterna studerar en rad olika områden, men tyngdpunkten ligger på psykologi, pedagogik, sociologi, svenska och kommunikation.

Karin Olsson, tillförordnad rektor på Gamleby folkhögskola, tror att de nya lärarassistenterna kommer att bli efterfrågade på arbetsmarknaden.

– Det finns en brist i dag på lärarassistenter och det finns ett behov av fler vuxna i skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om