– Det var väldigt bra timing för vår del, säger Agneta Wibell, från Hushållningssällskapet, som är utbildningsledare.
Tillsammans med Jenny Djerf håller hon nu på att försöka sy ihop allt inför starten.
– I butiksdelen kommer vi att ha lektionssal och vi kommer att kunna använda oss av växthusen. Dessutom finns det redan omklädningsrum och duschar och annat vi behöver, säger Wibell.
Skolan har möjlighet att ta emot drygt 20 elever, men i dagsläget är bara ungefär hälften av platserna fyllda, trots att många ansökt om att få gå utbildningen.
– Det är i huvudsak på grund av det ekonomiska läget. Många hade tänkt att de skulle kunna pendla till utbildningen, men nu har de helt enkelt inte råd med det.
Därför hoppas Wibell att det finns fler i närområdet som är intresserade av utbildningen.
Kursen riktar sig till den som vill driva småskalig livsmedelsproduktion av något slag och eleverna kommer få lära sig mer om både odling, djurhållning och förädling, men också affärsmannaskap, marknadsföring och maskinkunskap.
– Vi ser en stor potential i det här och det ligger också rätt i tiden. I Sverige skulle vi kunna producera mer av vår egen man, i stället för att vi som nu är i händerna på produktion från andra länder.
Wibell tycker YH-konceptet passar extra bra för den här typen av utbildning.
– Det är så tillåtande och ligger så nära näringslivet.