VT nÄr HÄkan Jonsson pÄ telefon, nÀr han Àr pÄ resande fot till Stockholm.
Han berÀttar att bröderna Jonsson pÄ Ogestad frÄgade honom redan nÀr de tog över arrendet pÄ Gamlebygymnasiet om han var intresserad av att hyra grishusen pÄ skolan.
â Det var jag inte dĂ„. Men nu Ă€r jag det. Jag ska börja med smĂ„grisproduktion i Gamleby.
PÄ sikt kommer han att ha mellan 90 och 100 suggor i Gamleby, men Àn sÄ lÀnge Àr det bara 50. Det Àr unga suggor, som inte har fÄtt kultingar Àn. DÄ kallas de för gyltor.
Tanken Àr att de kommande smÄgrisarna ska bo i stallet pÄ Gamlebygymnasiet nÀr de Àr riktigt smÄ.
NĂ€r de Ă€r tolv veckor gamla och vĂ€ger 25â30 kilo fĂ„r de flytta till Brantestad för att bli utegrisar dĂ€r i resten av sitt liv. De slaktas nĂ€r de Ă€r ungefĂ€r ett halvĂ„r gamla. DĂ„ vĂ€ger de 120 kilo.
Men Àn har det inte fötts nÄgra grisar i Gamleby. HÄkan Jonsson planerar att seminera gyltorna i januari, men för att vinna tid kommer han Àven att köpa in drÀktiga suggor. Totalt rÀknar han med att ha mellan 90 och 100 suggor i Gamleby.
Det Àr bara nu i början som han tÀnker köpa in djur till produktionen.
â Den lĂ„ngsiktiga mĂ„lsĂ€ttningen Ă€r att bli sjĂ€lvförsörjande pĂ„ grisar.
Tidigare har han köpt in smÄgrisar för vidare uppfödning, men han tycker att det Àr bÀttre att ha hand om hela kedjan sjÀlv. DÄ kan han seminera rÀtt antal suggor, beroende pÄ hur mÄnga smÄgrisar han behöver.
Eftersom han inte har möjlighet att bygga nytt för smÄgrisar hemma i Brantestad, tycker han att det Àr ett bra alternativ att hyra grishusen i Gamleby.
DÀr har han under senhösten anstÀllt Emelie Lindblom som djurskötare. Hon har gÄtt pÄ Gamlebygymnasiet lÀngre tillbaka, men har mest jobbat med kor. De första veckorna i Gamleby har hon bland annat Àgnat Ät att lÀra kÀnna grisarna. Hon gÄr in till dem ofta, sÄ att de blir vana vid henne. DÄ ser hon ocksÄ hur de mÄr.
Det Àr i Är 20 Är sedan företaget "FlÀsk frÄn glada utegrisar" startades. Redan frÄn början var siktet instÀllt pÄ att grisarna skulle fÄ vara ute och kunna leva efter sina naturliga instinkter.
Antalet grisar har ökat vartefter. Hemma i Brantestad finns runt 450 grisar i Ă„ldern treâsex mĂ„nader. Ă rligen slaktas drygt 2â000 egna grisar i gĂ„rdens slakteri, som togs i bruk 2013. Varje Ă„r tar HĂ„kan Jonsson ocksĂ„ emot 1â500 djur utifrĂ„n, som slaktas pĂ„ gĂ„rden: lamm, gris och nöt. Det Ă€r en tjĂ€nst som han sĂ€ljer Ă„t andra lantbrukare. DĂ€remot köper han inte djuren av dem, fast han vet att en del vill det, utan han sĂ€ljer bara kött frĂ„n sin egen produktion.
Satsningen pÄ eget slakteri Àr inget som företagaren HÄkan Jonsson Ängrar det minsta.
â Jag hade inte funnits kvar annars.