VT når Håkan Jonsson på telefon, när han är på resande fot till Stockholm.
Han berättar att bröderna Jonsson på Ogestad frågade honom redan när de tog över arrendet på Gamlebygymnasiet om han var intresserad av att hyra grishusen på skolan.
– Det var jag inte då. Men nu är jag det. Jag ska börja med smågrisproduktion i Gamleby.
På sikt kommer han att ha mellan 90 och 100 suggor i Gamleby, men än så länge är det bara 50. Det är unga suggor, som inte har fått kultingar än. Då kallas de för gyltor.
Tanken är att de kommande smågrisarna ska bo i stallet på Gamlebygymnasiet när de är riktigt små.
När de är tolv veckor gamla och väger 25–30 kilo får de flytta till Brantestad för att bli utegrisar där i resten av sitt liv. De slaktas när de är ungefär ett halvår gamla. Då väger de 120 kilo.
Men än har det inte fötts några grisar i Gamleby. Håkan Jonsson planerar att seminera gyltorna i januari, men för att vinna tid kommer han även att köpa in dräktiga suggor. Totalt räknar han med att ha mellan 90 och 100 suggor i Gamleby.
Det är bara nu i början som han tänker köpa in djur till produktionen.
– Den långsiktiga målsättningen är att bli självförsörjande på grisar.
Tidigare har han köpt in smågrisar för vidare uppfödning, men han tycker att det är bättre att ha hand om hela kedjan själv. Då kan han seminera rätt antal suggor, beroende på hur många smågrisar han behöver.
Eftersom han inte har möjlighet att bygga nytt för smågrisar hemma i Brantestad, tycker han att det är ett bra alternativ att hyra grishusen i Gamleby.
Där har han under senhösten anställt Emelie Lindblom som djurskötare. Hon har gått på Gamlebygymnasiet längre tillbaka, men har mest jobbat med kor. De första veckorna i Gamleby har hon bland annat ägnat åt att lära känna grisarna. Hon går in till dem ofta, så att de blir vana vid henne. Då ser hon också hur de mår.
Det är i år 20 år sedan företaget "Fläsk från glada utegrisar" startades. Redan från början var siktet inställt på att grisarna skulle få vara ute och kunna leva efter sina naturliga instinkter.
Antalet grisar har ökat vartefter. Hemma i Brantestad finns runt 450 grisar i åldern tre–sex månader. Årligen slaktas drygt 2 000 egna grisar i gårdens slakteri, som togs i bruk 2013. Varje år tar Håkan Jonsson också emot 1 500 djur utifrån, som slaktas på gården: lamm, gris och nöt. Det är en tjänst som han säljer åt andra lantbrukare. Däremot köper han inte djuren av dem, fast han vet att en del vill det, utan han säljer bara kött från sin egen produktion.
Satsningen på eget slakteri är inget som företagaren Håkan Jonsson ångrar det minsta.
– Jag hade inte funnits kvar annars.