Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom har tillsammans skrivit boken "Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder". De har bland annat besökt Bangladesh.
När priserna ska pressas, flyttas produktionen till nya länder, med ännu billigare arbetskraft. Det fattiga landet Bangladesh är ett sådant exempel.
Vid föreläsningen i Gamleby berättade Moa Kärnhall om sitt besök på ett garveri, där arbetarna hade ett tungt och riskfyllt arbete med de tunga, våta djurhudarna, som skulle bli läder till bland annat skor. De flesta hade ingen skyddsutrustning. Några få hade stövlar.
– Ofta står de barfota i vattnet och jobbar utan handskar. Nio av tio arbetare dör innan de fyllt 50 år.
Stanken i fabriken var fruktansvärd.
– Det luktade som en blandning av ruttna ägg och nagelborttagningsmedel.
Vattnet från fabriken släpptes ut helt orenat.
– Vi träffade en biolog som berättade att floden här är biologiskt död nu.
Föreläsningen är en fortsättning på projektet "Den cirkulära garderoben", som även innehåller utställningen "Stilmedveten". Den visas på konsthallen i Västervik fram till den 25 oktober.
På folkhögskolan finns en särskild grupp som jobbar med dessa frågor. De kallar sig "Hållbara ihop". Gruppen består av Urban Henriksson, Kerstin Merkel, Jenny Hultqvist, Elin Öhrling och Magnus Blondin. Föreläsningen på folkan var den första av fem, som är inplanerade.