Makarna Egil och Kerstin Bergström visar stolt upp de många priser och utmärkelser som deras arbete med de gamla skonarna har genererat genom åren. Förutom lokala och regionala utmärkelser som årets branschföretag i Västerviks kommun – ett pris de fick på Tjustgalan 2008 – finns priser som vittnar om att parets arbete även gett eko långt utanför hemkommunen. 2011 fick de rese- och turistnäringens pris Trip Award för starkast comeback och 2009 tilldelades makarna varsin förtjänstmedalj från Riksantikvarieämbetet. För att bara nämna några.
Nu har de alltså chans att få två nya priser. Det första är Svenska Ekoturismföreningens Grand Travel Awards. Där är familjen Bergström en av tre nominerade och vatten är den gemensamma nämnaren för kandidaterna. Konkurrenterna är Everts sjöbod i Grebbestad och FishYourDream i Ammarnäs.
Familjen Bergström nomineras för att de genom sitt arbete kan erbjuda ”unga som gamla nya upplevelser i ett annorlunda format” och för att de genom sina seglingar levandegör både de gamla träfartygen – Vega är byggd 1909 och Linnéa 1915 – och tidigare generationers sjömansliv. Förutom att erbjuda seglatser i skärgården och längre ut till havs tävlar fartygen i Tall Ship Race, och under förra året vann Vega med besättningen – som till stora delar består av familjen Bergströms barn och barnbarn – den prestigefyllda tävlingen North Sea Regatta.
Priset delas ut på Grand Hotel i Stockholm nästa torsdag, den 16 februari, och fortfarande är det hemligt för de nominerade vem som vinner.
Vad innebär det för er om ni får priset?
– Vi tror att det kan framhålla fartyget. Det är ju väldigt inne med ekoturism och man har bestämt på riksnivå att man vill satsa på ekoturistföretag så det här kan väl vara en fin möjlighet att synas, säger Kerstin Bergström.
Den andra nomineringen berör paret Bergström mer indirekt då det egentligen är Ekoturismföreningen som är nominerad. Priset är företaget Naturkompaniets Naturbonus. Det innebär att en summa delas ut till en organisation som Naturkompaniet anser uppfyller kraven. I år handlar det om att få ut fler i naturen – särskilt grupper som annars inte kommer ut på egen hand, som skolbarn, nyanlända eller personer på äldreboenden. Ekoturismföreningen har utsett sex olika verksamheter som i så fall får dela på prispengarna.
– Den satsning vi då gör är att segla med ungdomar under lågsäsong. Vi gör det tillsammans med Fryshuset i Stockholm som vi tidigare haft samarbete med, säger Kerstin Bergström.
Egil Bergström förklarar att han ser ungdomsseglatserna som en samhällsinvestering och han är lite besviken över att samhället inte satsar mer pengar på att bevara de gamla kulturarv som skeppen och seglingarna utgör, så att de kan fortsätta.
– Kulturarvet handlar om att man har ett förhållande till hela sin bakgrund och inte blir rotlös. Ungdomar som blir rotlösa riskerar att få problem, fastna i missbruk och kriminalitet och det kostar samhället väldigt mycket. Vi räknade ut att om vi med våra seglatser kan hjälpa en promille av dem vi seglat med att inte fastna i missbruk och kriminalitet, då skulle det ge en besparing för samhället på 1,6 miljarder kronor. Det hade varit en väldigt bra affär för samhället att lägga tillbaks kanske någon eller några procent av vinsten och återinvestera den i verksamheten, säger han.