– Det börjar gå över styr. Det är lite för mycket råttor. Vi behöver nog hjälpas åt för att få bukt på problemet. Råttor kan ju förstöra ganska mycket. Och sen är det ju äckligt.
Det säger Petter Wallerius när vi hörs på telefon.
Han har skrivit ett inlägg i en lokal Facebookgrupp där han beskriver problemet och uppmanar alla Gamlebybor att hjälpa till:
– Håll koll på vad ni eventuellt slänger i komposten, hur ni förvarar mat till husdjur, om kompostkärlen är täta, om ni har annan eventuell föda för husdjur förvarat så att gnagare kommer åt!! Vi har en råttinvasion just nu och vi måste hjälpas åt innan det blir katastrof!
Petter Wallerius bor på Tjädervägen i Gamleby. Han berättar att han aldrig tidigare varit med om så här mycket gnagare i kvarteret.
Häromdagen såg han en råtta på villagatan mitt på dagen.
Den var så slö att han kunde slå ihjäl den utan problem med en spade.
– Förr såg vi möss två gånger om året, vi såg aldrig några råttor. Nu är det invasion. Det finns massor, säger Petter.
Han berättar att han visserligen har höns på tomten. Och han är givetvis medveten om att det kan dra till sig råttor.
– Men vi är väldigt noga och förvarar hönsmaten i förslutna plåttunnor. Våra höns har inte heller fri tillgång till mat så det finns ingen mat som ligger framme.
Petter såg råttor på tomten för första gången för någon månad sen. Då satte han ut råttfällor och det gav effekt.
– Men nu har vi fångat tre, fyra råttor i veckan.
Vi ringer Anticimex för att ta reda på hur man gör om det plötsligt kryllar av råttor i grannskapet.
– Det gäller att tänka sig för vad man slänger. Det är en god idé att ha slutna komposter och köra i väg med löv till tippen istället för att lägga löven i ett hörn på tomten, säger Mats Johansson som är servicechef för skadedjur på Anticimex.
Han lyfter vikten av att alla hjälps åt och förklarar att Anticimex kan bekämpa råttorna antingen mekaniskt eller kemiskt, beroende på hur problemet ser ut.
– Det är viktigt att alla tittar i sina förråd och garage. Jag rekommenderar också att alla som är berörda kontaktar sitt försäkringsbolag. Det är viktigt att man kommer åt grundproblemet och det gör man lättare med en helhetsbild, säger Mats Johansson.