En morgon hade Gamlebybon Eva Wirenfelt svårt att få upp korken på frukostyoghurten. Hon letade fram rörtången i verktygslådan och lyckades direkt. Sen fotade hon rörtången och yoghurtförpackningen – och lade ut bilden på sociala medier.
Eva fick många reaktioner på inlägget. Hon fick också ett erbjudande.
– Jag kan printa dig ”locköppnare”! Till vilka korkar behöver du?
Det var Gamlebybon Petter Wallerius som svarat.
Eva Wirenfelt tackade ja. Petters färdiga resultat kom några dagar senare. Då hade Petter designat en korköppnare och även skrivit ut några exemplar för olika typer av korkar med sin 3D-skrivare.
– Jag lade upp en film på Instagram för att visa Eva hur korköppnaren funkade. Morgonen efter hade mängder av folk hört av sig till mig. Dessutom hade inlägget redan hunnit få 20 000 visningar trots att det bara gått några timmar. Det blev succé.
Petter Wallerius blev väldigt överraskad över det stora intresset. Han bestämde sig för att sprida sin produkt och laddade upp ritningen på sajten Makerworld där det går att ladda ner gratis 3D-ritningar för privat bruk.
– Folk från hela världen har redan hunnit ladda ner min 3D-ritning, så nu finns mina korköppnare i Kanada, USA, Europa... Det här har fått global spridning. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så här stort.
Han berättar att ritningen har laddats ner 850 gånger än så länge.
– Jag har dessutom skickat ritningen direkt till ett hundratal personer i Sverige som bett om den, säger Petter Wallerius som uppskattar att minst 10 000 av hans korköppnare har tillverkats runt om i världen än så länge.
Korköppnaren kan beskrivas som en goodwill-produkt. Du vill inte tjäna pengar på den och du tar inte patent?
– Jag har ingen ambition om att försöka ta patent. Jag tog fram öppnaren för att hjälpa människor i sin vardag. Jag gillar att hjälpa människor och mår bra av det.
– Det jag däremot har är upphovsrätt på min design. Det fick jag när jag gjorde den offentlig, säger Petter Wallerius som dock får lite betalt varje gång hans ritningar laddas ner från nätet.
Det är den betalning han får för sin upphovsrättsskyddade design.
Är det möjligt att någon annan redan kan ha patent på produkten?
– Nej, det går inte i och med att jag har lagt upp ritningen för gratis nedladdning, säger Petter och förklarar hur han gör om han vill hålla en design han har tagit fram hemlig.
– Jag har ganska många idéer och en del av de idéerna vill jag hemlighålla, så dem har jag gått och tidsstämplat hos en jurist. Det betyder att om det är någon som kommer på samma idé efter mig så kan de inte det eftersom det finns en tidsstämpel på min idé. När det gäller korköppnaren har jag valt att dela ritningen öppet och det betyder att ingen kan ta patent på den.
Petter Wallerius beskriver sig själv som extremt kreativ och lösningsorienterad.
– Jag har en förmåga att se lösningar i allt. Redan innan jag sätter mig och ritar så vet jag hur produkten ska utformas för att det ska funka så bra som möjligt. Det handlar inte bara om att hur produkten ska utformas. Den måste också designas rätt för att kunna skrivas ut i 3D, säger han.