Gamlebys företagare arbetar för fullt med att ta fram teblandningar, kaffedrinkar, bakelser, mackor och menyer.
Michael Carlsson på Kustcamp håller dessutom på att ta fram ett jubileumsöl.
– Vi räknar med att ölen finns till försäljning i maj. Det blir vi på Kustcamp och Gamlebys bar och kök som kommer att servera den. Förhoppningsvis även Systembolaget, säger Michael.
Exakt vad ölet kommer att heta eller hur etiketten kommer att se ut är inte riktigt klart än, men Michael Carlsson tror att ölen kommer att "vara kul även som Västerviksöl".
Det pågår fler dryckessatsningar än öl i byn i samband med jubileet. Kosttillskottföretaget Topformula håller på att ta fram en jubileumsdryck.
– Det kommer att bli en magisk trolldryck med en god smak av småländska bär, avslöjar Topformulas vd Fredric Boson och tillägger att den ska bli klar framåt maj.
Även Byfiket satsar på dryck. En teblandning har tagits fram och fiket kommer också att servera kaffedrinkar med jubileumstema.
– Tanken är att vi ska kunna pudra jubileumsloggan på kaffedrinkarna, säger Nina som planerar att börja försäljningen lagom till sommarsäsongen i början på juni.
Många av jubileumssatsningarna är än så länge inte helt sjösatta. Gamlebys bar och köks Evelina Schager funderar för fullt på sin jubileumsmeny, som är tänkt att vara klar lagom till valborg. Det är nämligen på valborgsmässoafton som jubileumsåret invigs officiellt med ceremoni på Gundelholmen.
Och Sven Gunnar Edström som har torghandel i Gamleby köpcentrum har bett Pelle Frisell på Alviks café att ta fram en hjortkorv, men den är inte klar än. Sven Gunnar som ser fram emot när jubileumsfirandet drar i gång på allvar i maj.
– Jag tycker att det är skithäftigt med jubileet, säger han.
Även om mycket fortfarande är på planeringsstadiet så går det redan nu att köpa bagaren Sebastian Liljedahls jubileumslimpa i Gamleby köpcentrum.
Petter Wallerius är också tidigt ute. Han har redan lanserat både jubileumslampa och väggur med jubileumstryck. Petter har dessutom många idéer som han kommer att förverkliga framöver, avslöjar han.
Linnéas konditori har redan börjat servera en speciellt framtagen jubileumsbakelse.
– Jag har tagit fram en lite mildare bakelse med klassiska smaker, säger Linnéa Bjernersjö och berättar att bakelsen har mandelbotten och toppas med grädde och hallon och blåbär.
Hon tillägger att bakelsen serveras lite då och då redan nu men att den främst kommer att finnas i konditoridisken framåt sommaren.