Än så länge finns inget färdigt förslag, men en siffra som nämnts är 26 kronor per mil, vilket för en tung lastbil i Kalmar län i snitt skulle betyda nästan 130 000 kronor mer per år i ökade kostnader.
Åkesson håller med om att lastbilstrafiken ska betala för sig, men tillägger att det gör den redan. Som exempel tar han två typer av bilar som går mycket på landsbygden: timmerbilar och mjölkbilar.
– De betalar mer än vad de sliter, enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, och det har redovisats för regeringen.
Med en så stor höjning ser han en risk att flödet av svensk massaved kommer att minska, när det inte längre finns ekonomi att åka och hämta råvaran. För skogsägaren kan det betyda problem att bli av med virket.
– Åkerinäringen har usla marginaler, säger Anders Åkesson.
Hans bild är att näringen inte mäktar med en så stor höjning av sina kostnader.
En del företag har inga alternativ annat än att skicka sina varor med lastbil.
– En punktbeskattning förändrar hela affären, i synnerhet i den här delen av landet, som producerar saker långt från sin marknad.
Anders Åkesson befarar att en sådan avgift skulle driva på centraliseringen och urbaniseringen och hota jobben på landsbygden.
Om syftet är att få in pengar till investeringar i infrastrukturen – vilket Socialdemokraterna uppger på partiets hemsida – tycker han i stället att alla ska vara med och finanisera detta via skattsedeln.