Sista striden för skutvarvet

– Nu är det dags för samhället att fundera på om man vill ha kvar vår verksamhet, säger Egil Bergström, på Skutvarvet i Gamleby.I dagarna uppvaktar han två ministrar och två chefstjänstemän med brev.

Lång tjänst. Under flera decennier har Egil och Kerstin Bergström arbetat med fartygen Vega och Linnéa. Nu görs ett sista (?) försök att få samhället att skapa en stabil ekonomisk grund så att verksamheten kan leva vidare.

Lång tjänst. Under flera decennier har Egil och Kerstin Bergström arbetat med fartygen Vega och Linnéa. Nu görs ett sista (?) försök att få samhället att skapa en stabil ekonomisk grund så att verksamheten kan leva vidare.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Gamleby2016-02-02 18:30

Egil Bergström citerar den gamla parollen "Gärna medalj – men först en rejäl pension".

Medaljer har han och hustrun Kerstin fått för sitt arbete med de gamla skeppen Vega och Linnéa. Allt från Riksantikvarieämbetets hedersmedalj till den lokala utmärkelsen Årets Hedersgarpe. När fartyget Linnéa vann den internationella seglingstävlingen Tall Ships Race var det också ett kvitto på en framgångsrik verksamhet.

Den rejäla pensionen däremot är det si och så med. Arbetet på Skutvarvet har inte gjort några stora överskott genom åren.

– Vi kommer att få leva på garantipension, säger Egil Bergström, men skämtar:

– Fredrik Reinfeldt sade att man i framtiden måste arbeta till 75 år, så jag har några år kvar. Jag är 72 år.

Vad som händer med Skutvarvet därefter är osäkert.

– Risken är att kunskapen skingras om verksamheten inte är lönsam.

Det är därför Egil Bergström har skrivit brev till Västerviks kommundirektör Anders Björlin och Maria Agestam på Regionförbundet. Dessutom har det skrivits brev till de två ministrar som besöker Västervik i dagarna: Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, och Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

– Vår verksamhet är lönsam för samhället. Problemet är att vinsterna landar någon annanstans. Nu måste det offentliga bestämma sig för om vår verksamhet ska finnas kvar, säger Egil Bergström.

Det är inte så att verksamheten inte fått stöd av det offentliga. Genom åren har man fått engångsstöd till olika projekt. En annan inkomstkälla har varit samarbeten med kommuner som Finspång och Linköping, och statliga vårdinstitutioner, där man genomfört seglatser med ungdomar i riskzonen. Genom åren har 20 000 ungdomar seglat med Linnéa och Vega.

– Bekymret är att ena året kan det finnas ett stort intresse från ett håll, nästa år finns det inte kvar. Verksamheten behöver en fast bas, säger Egil Bergström.

För fem år sedan gjordes en förstudie där Skutvarvet skulle få ett uppdrag att bedriva forskning, teknisk utveckling och kursverksamhet bland annat i samarbete med Södertörns högskola. I studien presenterades en verksamhet med fem anställda, och en budget på knappt tre miljoner kronor. Grunden skulle vara ett offentligt stöd på två miljoner kronor om året. Förslaget fick inget gehör.

Egil Bergström tycker att det finns fler vinster med Skutvarvets verksamhet: Man bevarar ett kulturarv, den har betydelse för besöksnäringen och så har seglatserna med ungdomar en social funktion.

– Kan ungdomar som annars skulle ha hamnat utanför samhället utvecklas till ansvarskännande vuxna, med den träning i samarbete och ansvarstagande som en seglats ger, så innebär det stora vinster för samhället, säger Egil Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om