Föreläsningen den 12 april är en del av en informationskväll som LRF Sydost och Länsförsäkringar har tillsammans på Gamlebygymnasiet i Gamleby.
Anders Hermansson från LRF Sydost säger till VT att informationskvällen är öppen för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.
Varför gör ni det här?– Det är rätt många av våra medlemmar på landsbygden som känns otrygghet. Det här är lite som en kurs, där man får veta hur man försvårar för tjuven. Stoppa tjuven går inte, men försvåra.
Grannsamverkan är en bra sak i sammanhanget; att man har lite uppsikt över varandra och över okända bilar.
Något annat som man bör tänka på är att stänga dörrar till garage och maskinhallar, så snart man har hämtat eller ställt tillbaka något, så att man inte skyltar öppet med vad man har.
Även om inget stjäls just då, kan en förbipasserande tjuv lägga på minnet vad det finns, för att sedan komma tillbaka och ta det en annan gång.
Belysning avskräcker också, särskilt rörelsestyrd. Och hund.
– Hund är bra. Det är nästan i klass med larm, i avskräckande syfte. Och det är inte bara stora hundar, utan skällande hundar, oavsett storlek, tipsar Anders Hermansson.
Där får han medhåll av Mark Faller, som efter 25 år med missbruk och kriminalitet nu har ägnat de senaste nio åren åt att motarbeta sådant.
– Hund är egentligen det som avskräcker mest, avslöjar han.
Är det för att det blir oväsen?– Ja, men sedan kan den ju bitas också. Då är det enklare att gå in där det inte finns hund.
En skylt om att det finns hund verkar också avskräckande.
Vid föreläsningen i Gamleby kommer Mark Faller, utifrån sina egna erfarenheter som tjuv, att berätta för folk hur en tjuv tänker och hur man försvårar för den.
Egentligen är allt som gör det besvärligt att stjäla bra att satsa på. För det första ska man naturligtvis låsa dörrar och fordon.
Belysning och larm är andra saker som får tjuven att tveka.
– Det är enklare att gå in på en mörk bakgård än en upplyst, säger Mark Faller.
Förr var kanske larm en signal till tjuven att det fanns värdefulla saker att ta, men i dag finns det larm hos så många att det nu bara är avskräckande, enligt Mark.
Han tipsar också om att man inte ska skriva på Facebook när man åker bort, och att man ska be någon att tömma brevlådan och vid behov skotta snö, eller trampa runt i snön, så att det ser bebott ut.