Det var ungefär en månad sedan som Birgit Lundgren i Heda märkte att deras brunn hade sinat. De är fyra hushåll som delar på brunnen och först tog vattnet slut hos Birgits syster. Först funderade Birgit och hennes man på om det kunde vara ett tillfälligt fel, en läcka eller så, men när de tittade i brunnen såg de att vattnet låg på 36 centimeter och när det ligger så lågt tar inte pumpen.
– Vi funderade på om vi kan köpa en ny pump men vi tror inte att det räcker. Det tar ett halvår till innan vi kan förvänta oss vatten efter snön, säger Birgit.
Birgit vet om flera i området som har samma problem. Om ett par veckor ska ett företag komma och borra en ny brunn på marken och tills dess pumpar de vatten med slang från grannen till brunnen. Varje dag pumpar de in så att vattnet ligger på 70 centimeter och det räcker i ungefär ett dygn. Att gräva den befintliga fyra meter djupa brunnen djupare hade inte fungerat då det är berg där under.
Birgit säger att de har börjat fundera på hur de använder vattnet och hur de kan bli mer sparsamma. Hon berättar att hon har haft barnbarn på besök i sommar och att vattnet i deras badbalja kunnat användas till att spola i toaletten med. De kan diska men tvättmaskinen har inte använts på hela sommaren. Men trots att de fått chans att bli uppfinningsrika så har torkan kommit olägligt. I höst ska de ha möte om att eventuellt ansluta sig till det kommunala VA-nätet.
– Vi har väl känt att det känns onödigt att borra en brunn nu om vi ändå ska få kommunalt vatten om några år. Men vi kan inte vänta på det.
Håkan Abrahamsson på Håkans Vatten & Energibrunnar säger att hans företag har borrat omkring 20 fler brunnar i augusti i år, jämfört med förra året. Detta beror på att många av de grävda brunnarna har sinat under torkan och han tror att det kommer bli ännu mer jobb i september.
– Det är torrt nere i jordlagren. De grävda brunnarna är beroende av snösmältning och regn och det har vi ju inte haft.
En grävd brunn är ofta mellan två och sju meter djup medan en borrad brunn ofta är mellan 50 och hundra meter. De djupborrade brunnarna får sitt vatten från berggrunden. Håkan Abrahamsson säger att sand- och gruslagren där de grävda brunnarna får sitt vatten ifrån normalt sett har vatten så här års.
– Nu är det extremt, jag har aldrig sett något liknande under mina 30 år i branschen.