Trion som vill få skolan att blomma

Varför åka runt och klippa gräs i onödan, och släppa ut avgaser, när man kan göra en blomsteräng som massor av insekter har glädje av?

Såtider. Gamlebygymnasiet ska blomma upp, med hjälp av dessa fröpåsar. Liselott Johansson, Tobias Keller och Oskar Ahlsén vid en av skolans kommande blomsterängar.

Såtider. Gamlebygymnasiet ska blomma upp, med hjälp av dessa fröpåsar. Liselott Johansson, Tobias Keller och Oskar Ahlsén vid en av skolans kommande blomsterängar.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2016-08-31 07:30

Så resonerade man på Gamlebygymnasiet, som nu kommer att ställa om en del av gräsmattorna till blommande ängar.

Liselott Johansson och Tobias Keller är instruktörer på skolan och Oskar Ahlsén fastighetstekniker. De tycker att det är kul att jobba ihop i det här projektet och ser många fördelar med omställningen. I stället för några få arter av gräs, blir det en mångfald, och det gynnar direkt insektslivet.

– Vissa arter är värdväxter för insekter som inte är så vanliga, säger Oskar Ahlsén, och ger som exempel käringtand, som en del blåvingar behöver för att kunna föröka sig.

Oskar Ahlsén bedömer att de nu klipper omkring 25 000 kvadratmeter med gräsklippare på skolans område. Att ställa om drygt 2 000 av dem till blomsterängar sparar såväl pengar som dieselutsläpp.

– Det gäller att använda hjärnan och inte bara göra något för att man alltid har gjort det. Vi måste börja lägga om våra liv, säger han.

I stället för gräsmattor blir det alltså blomsterängar med bland annat rölleka, stor blåklocka, rödklint, väddklint, brudbröd, gulmåra, höskallra, ängssyra, backnejlika och gullris.

Eleverna på arbetsmarknadsutbildningen i trädgård ska så de nya ängarna i höst. Det ska också byggas ett rejält insektshotell.

Oskar Ahlsén ser möjligheter till sommarkurser också, om det blir lyckat, med många fjärilar. Kanske kan det här även inspirera vanliga villaägare att avsätta några kvadratmeter av sin trädgård till äng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om