Början på november kan bjuda på ett ganska varierat väder. Den här gången blev det ihållande nederbörd och hård blåst, speciellt på söndagen, vilket gjorde att bara de allra tappraste gav sig ut för att leta arter.
Det är fågelklubbarna i Småland som varje år på allhelgonahelgen tävlar om vem som kan få ihop flest arter under två dygn.
I vår kommun var det ungefär 15 personer som hjälptes åt att leta fåglar för Tjust fågelklubbs räkning.
Tillsammans fick de ihop 95 arter. Magnus Kasselstrand i Hummelstad, en av dem som deltog i rallyt, tycker att det var ett bra resultat, med tanke på vädret.
– Vi måste vara nöjda, säger han.
Som alltid blev det några kryss som stack ut lite extra, denna gång hökuggla, dvärgmås, kungsörn och svart rödstjärt.
Den sistnämnda var en av få för helgen nya arter som noterades på söndagen, och då bara en kort stund vid silon i Gamleby.
Magnus Kasselstrand bedömer att de missade ett tiotal arter, som de borde ha kunnat notera, på grund av vädret. Till exempel sävsparv.
När det är blåsigt och regnigt sitter fåglarna ofta och kurar och blir därför svårare att upptäcka. Samtidigt är det förstås inte lika frestande för rapportörerna att ge sig ut.
– Även fågelskådarna sitter och kurar, säger Magnus.
För att få många kryss gäller det att besöka olika miljöer, då vissa arter är väldigt stationära.
I artlistan från årets rally hittar vi flera flyttfåglar, däribland sånglärka, tofsvipa, stare och rödhake. En del av dem kommer säkert att ge sig av inom kort, om de inte redan har gjort det, men vissa stannar.
Klimatförändringarna har lett till att fler flyttfåglar väljer att försöka övervintra här, i alla fall vissa individer.
– Rödhaken är ett bra exempel på det, säger Magnus Kasselstrand.
Men för vissa är det inget medvetet beslut att försöka övervintra som gör att de dröjer sig kvar. De kan ha varit för trötta, sjuka eller skadade för att ge sig av när de flesta av deras artfränder gjorde det.