Prisad bonde räds inte mjölkkrisen

Landsbygdsstipendiet 2016 går till mjölkbonden David Klasén i Getterum för att han bidrar till att bevara en öppen och levande landsbygd.

Prisad. David Klasén får årets landsbygdsstipendium. Här gratuleras han av Bengt-Ove Kjäll, Karin Kasselstrand och Björn Gunnarsson.

Prisad. David Klasén får årets landsbygdsstipendium. Här gratuleras han av Bengt-Ove Kjäll, Karin Kasselstrand och Björn Gunnarsson.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Getterum2016-03-13 12:00

Mjölkkris eller inte, David Klasén, 34 år, tvekade inte att ta över hälften av lantbruket förra året. Resten äger fortfarande hans föräldrar.

Men det går åt en hel del mark för att hålla produktionen i gång: närmare bestämt 100 åkrar och 30 olika beten.

Lantbruket omfattar två gårdar, Mellangården i Getterum och Solgården i Gissebo. Totalt är det omkring 350 djur på dem. Av den summan är nästan 170 mjölkkor.

Priset delades ut vid årsmötet med Tjust Hushållningsgille i Gamleby. David Klasén är glad och förvånad över stipendiet, som han inte ens visste fanns.

Förutom blommor och diplom får han 10 000 kronor till att förkovra sig, exempelvis gå en kurs.

Vid pressträffen i Getterum medverkade Björn Gunnarsson och Bengt-Ove Kjäll från gillet samt Karin Kasselstrand från Tjustbygdens Sparbank.

Det är Sparbanksstiftelsen Tjustbygden som utser stipendiat, på förslag från gillets styrelse.

Tidigare pristagare har varit mjölkbönderna Mikael och Mattias Roos, Gamleby, 2014, och skogsentreprenör Hans Andersson, Överum, 2015.

Och i år går det alltså till David Klasén i Getterum.

– Han gör en fantastisk välgärning som brukar landskapet här och håller det öppet, säger Björn Gunnarsson.

David Klasén har jobbat på gården sedan 2000, med undantag för ett år som han läste till driftledare i Vreta. Han har hela tiden haft siktet inställt på att ta över verksamheten en dag.

– Jag har alltid, ända sedan jag var barn, sprungit i de här ladugårdarna och suttit i de här traktorerna, så det har varit naturligt att jag har fortsatt.

När det gäller det låga mjölkpriset, säger han att det inte är bra på kort sikt.

– Men vi hoppas ju att det blir bättre längre fram. Jag räknar inte med att bli stormrik på den här verksamheten.

Det tuffa ekonomiska läget blir dock inte bättre av att kompensationsstöden sjunker rejält i år. Som VT tidigare berättat, drabbas lantbrukarna runt Hjorted extra mycket, då reglerna ändras, och mer fokus läggs på klimatet.

Några större investeringar är inte aktuella för tillfället, när ekonomin ser ut som den gör.

Men en dröm på sikt är att kunna samla alla mjölkkor på en gård. Det skulle underlätta vid mjölkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om