Det kan fördubbla byns befolkning

Ett nytt integrationsprojekt har startats upp i Gissebo utanför Hjorted och tanken är att fyra nyanlända familjer ska kunna flytta in i byn under nästa år.

Bygdegård. Bygdegården i Getterum ska användas för språkcafé.

Bygdegård. Bygdegården i Getterum ska användas för språkcafé.

Foto: Elin Lönn

Gissebo2016-11-28 10:16

Det var i somras som intresseföreningen i Getterum fick frågan om det fanns några tomma hus i området där nyanlända familjer skulle kunna bo. En knapp mil från Getterum ligger Gissebo. Där bor ungefär 25 personer och Lars-Erik Andersson, ordförande i Getterums intresseförening, är en av dem. Det visade sig att det finns fyra obebodda hus i Gissebo och därför startades projektet Landsbygdsintegration Gissebo.

Målet med projektet är att fyra nyanlända familjer ska kunna flytta in i de tomma husen under nästa år. Lars-Erik säger att husen varierar i storlek men att omkring 20 personer nog kan tänkas flytta dit. Det skulle innebära en knapp fördubbling av byns invånare.

– Det blir kanske lite mer engagemang då. Vi har haft folk som har flyttat härifrån av olika skäl. Det är svårt att få folk att bo kvar, säger Lars-Erik.

Getterums bygdegård kommer att användas för språkcafé, och företag och gårdar på orten har kunnat erbjuda praktikplats till de nyanlända.

Västerviks kommun har beviljats 254 602 kronor av länsstyrelsen för projektet. Christina Ekstrand, flyktingsamordnare i Västerviks kommun, säger att en stor del av projektet handlar om kommunikationerna i den södra kommundelen och att målet är att få kollektivtrafik till och från Gissebo. Men om det är KLT som ska sälja tjänsten till kommunen eller om Västerviks kommun ska köpa en egen buss är inte klart.

– Om människor ska kunna bo där så måste vi ordna kollektivtrafiken. Men jag vågar inte säga hur det ska gå till, det är ingen enkel problematik, säger Christina Ekstrand.

Gissebo ligger precis vid gränsen mot Vimmerby och Oskarshamns kommun. Det är fyra och en halv mil till Västervik och när man ska handla mat åker man oftast till Hjorted eller Ankarsrum. Lars-Erik Andersson säger att det är viktigt att "rätt sorts" människor flyttar dit.

– Man kan nog hålla sig sysselsatt så länge man vet vad det finns att göra. Men det måste vara rätt familjer som kommer, annars kommer de nog inte att trivas.

Lars-Erik själv är uppvuxen i Gissebo och tycker att det bästa med byn är lugnet och naturen. Det finns mycket skog, sjöar och en fin slåtteräng.

– Det är lite avfolkningsbygd. Jag tror att man måste vara på ett visst sätt om man ska bo här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om