Varg fortsätter att stryka omkring i sydöstra länet i trakterna av Ringarum och Gusum. Natten till söndagen var det dags igen, på en gård norr om Gusum.
– Fyra får är döda och enligt den första rapporten saknades också ett par stycken. Jag vet inte om de fortfarande är borta, säger Richard Larsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.
Hur agerar länsstyrelsen nu?
– Det är först och främst akutåtgärder i det här skedet. Lapptyg har satts upp, det blir ett främmande inslag i miljön för vargen om den är kvar i området. De är av sin natur väldigt vaksamma. Det blir ett nytt inslag vilket skrämmer vargarna från att gå just där, säger Richard Larsson.
I månadsskiftet augusti/september skedde den senaste vargattacken i området. 31 augusti inträffade ett angrepp där ett får dödades och två fick avlivas av sina skador. Dagen efter skedde ytterligare ett angrepp på får där två vargar sköts på enskilt initiativ under pågående angrepp. I samband med det avlystes också den skyddsjakt på varg som varit aktivt sedan 6 augusti. Det visade sig dock efter DNA-analys att de båda fällda vargarna inte låg bakom attacken 31 augusti. Det var istället en varg ursprungligen född i Skåne som tidigare funnits i Jönköpings län som angrep fåren den gången.
Många undrar varför ni avlyste skyddsjakten trots att det bevisligen finns minst ytterligare en varg i området?
– Skyddsjaktens syfte var att fälla en varg i området. Eftersom det fälldes två vargar ändrades bedömningen om risk för fortsatta skador och skyddsjakten var därmed inte längre motiverad, säger Richard Larsson.
Det var en hane och en tik som sköts den 1 september men Länsstyrelsen har ännu inte fått alla svar på det DNA som togs under besiktningen för att bekräfta om det var samma vargar som angripit tamdjur även tidigare under sommaren.
Att det är den så kallade Skånevargen som nu ligger bakom angreppen även under natten till söndagen, går inte att veta innan DNA-analysen är gjord vilket dröjer ett antal veckor.
– Ibland är det svårt att veta säkert. Vargar är väldigt rörliga så det kan också vara en helt annan varg från ett helt annat revir som var nere och vände, säger Rickard Larsson.
Kan det bli aktuellt med en ny skyddsjakt?
– Det tar vi beslut om i varje enskilt fall. Nu vill vi först se resultatet av DNA-analysen för att säkerställa om det är samma varg eller någon annan varg.
– Vi måste göra en bedömning om risken för framtida angrepp. Det är det vi baserar vårt eventuella beslut på. Vi måste kunna motivera att skyddsjakt behövs för att förebygga nya angrepp. Annars är det meningslöst, säger Richard Larsson.