Statistik frÄn Jordbruksverket visar att odlingen av havre har ökat med 36 800 hektar till 184 700 hektar under innevarande Är.
Havreodlingen har annars minskat kraftigt sedan slutet av 1970-talet, men ökat pÄ senare Är. à rets areal Àr den tredje största sedan 2010.
Michael Andersson Àr lantbrukare i Skaftekulla, Hallingeberg. Han sÀger att merparten av havren alltid har gÄtt till foder, men den hÀr ökningen tror han beror pÄ mÀnsklig konsumtion.
â Havre Ă€r ett jĂ€ttebra livsmedel, som mĂ„nga anvĂ€nder till allt möjligt.
Men i vÄra trakter odlas i princip ingen havre till full mognad, utan skördas nÀr den fortfarande Àr grön, för att lÀggas in som ensilage.
Den hÀr utvecklingen startade för 20 Är sedan. I takt med ett ökat antal vildsvin och dovhjortar, har bönderna alltmer gÄtt över till att skörda havren grön.
â Mogen havre ser vi bara i sĂ„lĂ„dan, nĂ€r vi sĂ„r. Vi har inte tröskat hĂ€r pĂ„ 15 Ă„r, sĂ€ger Michael Andersson.
Annars tycker han att havre Àr en bra gröda. Den klarar sig Àven pÄ lite sÀmre jordar och med lÀgre pH, Àven om den inte Àr sÀrskilt torktÄlig.
Men den Àr lite för populÀr hos det vilda.
â Havren Ă€r smakligast för alla idisslare. Det Ă€r den de tar först.
NÀr det gÀller övrig odling i landet, minskar odlingen av vete nÄgot, enligt Jordbruksverkets preliminÀra statistik för Är 2020. Detsamma gÀller grödorna raps och rybs.
Det Àr vidare mindre vall och grönfoder, men mer bete och slÄtterÀng. Det sistnÀmnda primÀrt myrar i Norrbotten.