När VT hälsar på vid byggarbetsplatsen har gubbarna fått en liten paus från den stekande solen, eftersom det för dagen är mulet. Det är de tacksamma för.
Ett 20-tal personer jobbar ideellt med projektet, varav en del ägnar sig åt att få tegelpannorna på plats. Till sin hjälp har de en elevator. Det är ett transportband, som fraktar upp tegelpannorna på taket en och en, så att ingen behöver klättra upp med dem.
– Det har fungerat väldigt bra, säger Karl-Åke "Kåke" Bäckmark, byggledare på platsen.
Kyrkstallarna byggdes på 1890-talet av bönderna i trakten och användes för sitt ändamål fram till mitten av 1940-talet.
De är nu museum åt hembygdsföreningen med skänkta föremål.
Men det risiga taket har varit ett orosmoment under snöiga vintrar. Nu blir det härdad masonit och ny läkt och sedan svenska tegelpannor från Vittinge.
Sammanlagt är det drygt 3 000 tvåkupiga takpannor som ska läggas ut, så det är ett omfattande arbete.
– Det är nästan så att det har varit tvåskift här. Det kommer ett gäng på morgonen och sedan är det ett på kvällen. Alla är väldigt duktiga, och alla kan bidra med något, berömmer Kåke.
En av dem som hjälper till är Conny Torstensson, som tycker att det är ett bra sätt att lära känna nya människor, som han kanske bara känt igen till utseendet förut. Han upplever att folk tar mer ansvar för och värnar om sin bygd på landet.
Ambitionen är att hinna hela den långa delen av byggnaden före vintern. Resten gör de klart i vår, eller eventuellt efter älgjakten.
– Det beror på vädret och arbetslusten, om andan faller på, säger Kåke.