Stor efterfrågan på hästfoder

Många hästägare har ingen egen gård, utan är beroende av att köpa foder, och helst i mindre balar. Nu finns det sådana i Greby.

Gårdens häst. New foreststoet Decibelle är en av dem som äter fodret.

Gårdens häst. New foreststoet Decibelle är en av dem som äter fodret.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hallingeberg2017-10-16 05:30

Det är Erik Larsson i Greby, Hallingeberg, som har valt att satsa på foder till hästar, vid sidan av de stora ensilagebalarna som korna ska ha.

Hans fru, Malin-Charlotta Larsson, är hästintresserad. Det var skälet till att de började med hårdpressade småbalar av hö för några år sedan.

Från och med i år har de även plastat in en del av balarna till så kallat hösilage.

– Vi såg att det fanns en marknad, säger Erik, som har haft kunder ända från Vimmerby, Hultsfred och Mariannelund.

Den gångna sommaren var besvärlig, skördemässigt. Först kom det inget regn, och sedan kom det massor av regn.

Det gjorde att förstaskörden blev ganska liten och andraskörden kunde inte tas förrän i slutet av september. Men efterfrågan kan inte Erik klaga på.

– Förstaskörden är såld, alltihop, och en del av andraskörden. Det finns kvar lite av både hö och hösilage, men jag tror att vi får sålt allt.

Varje bal med hösilage skyddas av tio lager plast. Fördelen med den här typen av foder är att det blir dammfritt, vilket är bra för både häst och hästägare. Dessutom kan balarna, till skillnad från höet, lagras utomhus.

En inplastad bal med hösilage väger 30–35 kilo.

– De måste vara minst 30 kilo för att fungera på inplastaren. Annars rullar de av, säger Erik.

Han ser första året som ett inkörningsår. Det tar tid att hitta rutiner som fungerar och få maskinerna att samarbeta, men som det ser ut nu, siktar han på att utöka andelen med hästfoder nästa år.

Hösilage

Hösilage är ett sätt att konservera gräs, genom att plasta in det. Det är fuktigare än hö, men torrare än ensilage.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tipsar om att aldrig utfodra med något som ser dåligt ut eller luktar konstigt, till exempel mögel. En öppnad bal av hösilage är hållbar i fem–sex dagar.

En risk med hösilage är att jord och döda djur kan komma med i fodret, vilket kan ge sjukdomen botulism. Försäkringsbolaget Agria rekommenderar därför vaccination.

Källa: SVA och Agria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om