– Sjukvården kommer att förändras. Vi vill ha en plan för sjukvården i Region Kalmar utifrån åldersstruktur, vilka sjukdomar människor drabbas av, hur vi bor och hur människor vill jobba, säger Malin Sjölander, moderat kandidat till posten som regionråd när landstinget och regionförbundet slås ihop efter valet.

Programmet som presenterades i Vimmerby och i Kalmar på tisdagen ligger till stora delar i linje med övriga landstingsalliansen. Men det finns också skillnader.

– Närvårdplatser är en sak som skiljer ut oss, säger Malin Sjölander.

Det är en mellanstation mellan sjukhusets vårdavdelning och kommunernas rehab. De kan avlasta sjukhusen och ge patienten trygghet, tror hon.

Moderaterna vill se mobila team och bedömningsbilar som rycka ut, särskilt till äldre, för att göra en bedömning och ge vård på plats.

– I dag åker ambulanserna på allt. Det är både dyrt och onödigt. Vi tror att mobila team kan ge de äldre en mer flexibel vård, men också trygghet, säger Marie Nicholson, tvåa på listan i norra länet.

Moderaterna vill återinföra distriktssköterskemottagningarna i länet.

– Det är särskilt viktigt där invånarna har långt till vårdcentralen, säger hon.

Moderaterna är nu för en ambulanshelikopter i Kalmar län.

– Det är en rättvisefråga att det ska vara samma möjlighet i norra länet vid en hjärtinfarkt.

En kömiljard, gånger tre, ska minska köerna.

– Kön till vissa operationer och behandlingar har femdubblats sen december 2014 till 2017. Nu måste köerna bort. En trippelmiljard ger runt 360 miljoner till länet att använda på bästa sätt. Det är bättre än styrda och prestationsbundna pengar från staten, säger Pär-Gustav Johansson.

Han efterlyser också vårdplatser på Västerviks sjukhus för unga psykpatienter.

– I dag vårdas de bland vuxna eller i Kalmar, det är orättvist, säger han.

Partiet vill även öka omfattningen på barn- och ungdomshälsan till och med 24 år.

Partiet pekar också på risker med uteblivna vaccinationer av barn.

– Motkrafter använder ”fake news” mot vaccinationer. Det är viktigt att alla politiker tar ansvar och förhindrar att problemet växer. För att skydda övriga kan jag tänka mig att ovaccinerade inte får välja förskola, säger Marie Nicholson.

Partiet vill även styra över hyrpengar till satsningar på personalen med riktade lönepåslag och trohetsbonus.