Föreningen bildades redan 1867 och firar alltså 150-årsjubileum i år. Det uppmärksammades under lördagen, den 4 november, med en stor fest på Gränsö slott.

Det är tradition att föreningen ordnar en större tillställning varje höst, dit äldre medlemmar bjuds in. Men i år blev det extra festligt.

– Det kommer nästan 200 medlemmar, och det är lite speciellt, berättar Tor Persson, som går sista året på gymnasiet och sitter i föreningens styrelse, inför festen.

Artikelbild

| Styrelsen. Axel Lindeberg, Oscar Lindwall, David Bergvall, Filip Andersson och Tor Persson är fem av de nuvarande medlemmarna i Delta Sigma. I bakgrunden syns en tidigare medlems projekt, Björn Ulvaeus bygge på Slottsholmen i Västervik.

Föreningen vilar på de tre grunderna kamratskap, vitterhet och tonkonst och har så gjort sedan starten. Det innebär bland annat att ungdomarna regelbundet framträder inför varandra. Det kan handla om föredrag, diktläsning eller om att framföra sång eller musik. Något som förutom att det kan vara personutvecklande på sikt, också kan ge omedelbara fördelar.

– För mig har det varit en betydande hjälp i mitt skolarbete. Det har blivit lättare att stå framför klassen och redovisa och jag har blivit bättre på att tänka bort fnissen, säger Filip Andersson.

Oscar Lindwall håller med.

– Jag personligen har utvecklats mest inom det svenska språket och det beror säkert på allt jag har läst inom Delta Sigma. Det har varit många välskrivna verk, säger han.

Artikelbild

| Tidsdokument. Föreningens skrifter och protokoll utgör ett tidsdokument som sträcker sig över 150 år.

För att komma med i ordenssällskapet kan man inte själv ansöka. Man blir invald, och medlemmarna håller utkik i korridorerna efter lämpliga kandidater.

– Det viktigaste kriteriet är kamratskapet. Visar man kamratskap och är trevlig mot andra har man en god chans. Det är också en fördel om man är duktig på något av det vi håller på med i verksamheten, som musik eller diktläsning, säger David Bergvall som är föreningens stormästare.

Artikelbild

| Tidsdokument. Föreningens skrifter och protokoll utgör ett tidsdokument som sträcker sig över 150 år.

Just invalsprocessen är något som ibland kritiserats och som skapat rykten och fördomar om vilka som väljs in och om vad föreningen sysslar med.

– Jag minns diskussionerna innan jag själv blev invald. Det gick många lösa rykten. Men det visade sig att inget stämde sen, säger Axel Lindeberg.

Artikelbild

| Tidsdokument. Föreningens skrifter och protokoll utgör ett tidsdokument som sträcker sig över 150 år.

David Bergvall tror att en del av fördomarna har att göra med att föreningen har vissa hemliga inslag.

– En del säger "ni gör ju inget". Men vi ägnar oss åt föreningen flera timmar om dagen efter skoltid och engagemanget tar mycket tid från skolan.

Artikelbild

| Medlemsmatrikel. Förutom gamla protokoll finns samtliga medlemmar genom åren listade i kronologisk ordning. Där finns många kända namn.

Engagemanget resulterar även i offentliga delar. Bland annat ordnar föreningen varje år en soaré med diktläsning, sång och musik. Den ger då och då ut böcker och skrifter. Just nu jobbas det för fullt med den historiska skriften som ges ut i vår, och som ger en återblick på föreningens första 150 år. Sen tar förstås förberedelserna för jubileet en hel del tid i anspråk.

– Det märks att Delta Sigma har haft stor betydelse för många, säger Filip Andersson och berättar att de kommande festligheterna lockat många äldre medlemmar – den äldsta är 90 år.

Även han vill tona ner bilden av att föreningen skulle vara oseriös.

– Vi är väldigt seriösa. Det är ändå en orden som har funnits i 150 år så då är det inget lall. Vi har en tydlig struktur, säger han.