Redo för bankett

Uppklätt, högtidligt och fullsatt. På fredagskvällen ordnade Åbyängsskolan sin egen Nobelfest.

Festligt. Hanna Oscarsson och Ebba Johansson skålar i kvällens dryck: äpplejuice.

Festligt. Hanna Oscarsson och Ebba Johansson skålar i kvällens dryck: äpplejuice.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Högtid2014-12-05 20:43

Rummet är fyllt av sorlet från de uppklädda, minglande middagsgästerna. Snart ska en god middag avnjutas, och senare ska pristagarna hedras. Höjdpunkten är kanske kvällens avslutande dans.

En och annan gäst ser lite spänd ut. Det gäller att föra sig rätt i ett så här högtidligt sammanhang. Ceremonimästaren har från scenen gått igenom ordningsreglerna:

– Inga mobiltelefoner under kvällen. Inte ens för att ta bilder.

– När det är aktivitet på scenen slutar ni att äta, och lägger ifrån era bestick!

Det artar sig till en högtidsstund i Blå hallen, förlåt, stora salen på fritidsgården i Gamleby.

Några långklänningar ser vi inte till, en och annan kille är klädd i jeans, men det känns ändå högtidligt när sjätteklassarna har bjudit in hela skolan till middag. Vid långborden sitter 145 personer till bords, inklusive de vuxna som hjälper till med arrangemanget.

Utöver middagen ska ett antal pristagare koras. Det sker inte genom upptäckte i fysik, kemi eller medicin, utan genom tävlingar.

– De ska äta Mariekex och vissla, sätta svans på åsnan och tävla i att välja rätt verktyg, berättar Jakob Ericsson och Rasmus Lovén från klass 6b.

Läraren Angelika Johansson berättar att arrangerandet av festen dels är en del av det entreprenöriella lärandet, och dels en del av skolans lika behandlingsarbete. Eleverna har fått arbeta med att organisera festen, men de senaste veckorna har de även fått lära sig vem Alfred Nobel var, och varför man firar hans minne.

Till sist: Vid alla större middagar brukar menyn vara av intresse. Till varmrätt serverades potatisgratäng med fläskytterfile eller lax. En cheesecake med pepparkaka avrundade måltiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om